Facebook noscript imageI resten av världen kallas det hyra
Per Gudmundson
Ledare
I resten av världen kallas det hyra
Vem blinkar först? Justitieminister Morgan Johansson (S) tog i dag emot utredningen om fri hyressättning, framtvingad av stödpartiet C. Foto: Anders Wiklund, TT.
Vem blinkar först? Justitieminister Morgan Johansson (S) tog i dag emot utredningen om fri hyressättning, framtvingad av stödpartiet C. Foto: Anders Wiklund, TT.

Regeringsmakten står fastlåst i en mexican standoff. Parterna har vapnen riktade mot varandra. Ingen törs röra en fena.

Marknadshyra är ett intressant ord. I resten av världen kallas det hyra, kort och gott. Tänk er samma ordkonstruktion på andra områden. Marknadsbilar, marknadsbröd, marknadsmobiltelefoner, marknadsböcker och marknadskaffe.

Marknadsprefixet är ett socialdemokratiskt skrämselord. Det används mot frihet. I det här fallet producentens frihet att själv sätta ett pris som motsvarar tillverkningskostnaden och konsumentens betalningsvilja. Man försöker också använda det i kampen mot möjligheten att välja former för utbildning. Marknadsskola heter det då.

I dag presenterades utredningen ”Fri hyressättning vid nyproduktion”. Utredningen är en del i genomförandet av Januariavtalet mellan den rödgröna regeringen och stödpartierna C och L. I avtalets punkt 44, tillkommen tack vare Centerpartiets krav, heter det att regeringen ska ”Reformera hyresmodellen. Fri hyressättning vid nybyggnation införs.”

Men det lär inte bli någon fri hyressättning. Bara minuter efter att utredningen lagts fram ordnade justitieminister Morgan Johansson (S) en egen pressträff, för att ta udden av frågan. Regeringen försöker alltså aktivt lägga krokben för sin egna framförhandlade reformagenda.

Skeendet kastar ljus över hur skadlig januariöverenskommelsen har varit för Sverige. Avtalsparterna tvingade under stor vånda fram en politisk dagordning. Regeringen försöker till det yttersta undvika att genomdriva den. Och all annan politik – alla de frågor som inte fanns i sikte under förhandlingarna i slutet av 2018 – är satt på undantag.

Situationen innebär att regeringsmakten är fjättrad vid ett fruset ögonblick i januari 2019. Skeenden som inte gick att förutse då, förmår de ansvariga inte att hantera. Gängskjutningar, stormaktsaggressioner i närområdet, pandemier – regeringen är överens om januariavtalet, punkt.

Men inte ens punkterna i januariöverenskommelsen vill regeringen genomföra. Reformförslagen är framtvingade under hot. Förverkligandet förhalas med alla till buds stående medel.

Regeringsmakten står fastlåst i en mexican standoff. Parterna har vapnen riktade mot varandra. Ingen törs röra en fena.

Centerpartiets revolverman håller upp avtalspunkt 44. Socialdemokraternas prisjägare rör inte en min. Hagelbössan glänser i ökensolen.

Därför blir ingenting gjort. Därför behövs det en ny regering.

Per Gudmundson

Tidigare medarbetare på ledarsidan. Utbildad vid journalisthögskolan i Stockholm. Bakgrund som journalist vid SVT, SR och kommersiell tv, 13 år som ledarskribent i SvD. Tills nyligen presschef i KD.