Facebook noscript imageIlija Batjlans kris inte över – dras med miljonskulder
Nyheter
Ilija Batjlans kris inte över – dras med miljonskulder
Ilja Batljan. Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT
Ilja Batljan. Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Ilija Batljan avgick i går som vd för krisdrabbade fastighetsbolaget SBB. Bulletin kan nu avslöja att det inte är det enda av Batljans företag som är i kris.

Ilija Batljans avhopp som vd i krisdrabbade SBB kan ge honom tid att ta hand om ett annat krisdrabbat bolag där han är styrelseordförande, PSOMRI Holding AB, som enligt bolagsordningen bland annat ska arbeta med forskning, tillverkning och försäljning av hudvårdsprodukter, dras med miljonskulder. Bolaget är registrerat på Ilijas hemadress.

Bulletin kan nu avlsöja att bolaget för närvarande har ett aktuellt skuldsaldo hos Kronofogden på 1 736 934 kr i en leverantörsskuld och ytterligare två färska utslag finns om sammanlagt 187 055 kronor. Det finns även ansökningar om betalningsföreläggande hos Kronofogden på ytterligare 528 324 kronor, där utslag förväntas inom kort. PSOMRI Holding har tidigare haft miljonkrav mot sig hos Kronofogden. Dessa krav har återkallats av fordringsägarna, vilket vanligtvis görs efter att skulden har reglerats.

Vem är verklig huvudman?

Svenska aktiebolags ägare ska enligt det aktuella regelverket vara anmälda till registret över verkliga huvudmän hos Bolagsverket. Även här brister Ilija Batljan då det för det aktuella bolaget inte har gjorts någon förändring sedan Ilija tog över verksamheten 2020.

Stora förluster och låg kreditvärdighet

Det aktuella bolaget har i den senast inlämnade årsredovisningen, som avser verksamheten 2021, redovisat en förlust på hela 8 085 336 kr som dock har täckts genom villkorat aktieägartillskott på 8 175 000 kr. Årsredovisning för 2022 har ännu inte inlämnats.
Kreditupplysningsföretagen avråder helt från att lämna kredit till bolaget eller, i bästa fall, uppges ”mycket hög risk” som omdöme om bolagets framtida betalningsförmåga.

Läs även: AMF Tjänstepension köpte JM av krisande SBB

Nyhetsredaktionen

fakta

Möjliga konsekvenser om du inte anmäler verklig huvudman

– Att anmäla till registret är en skyldighet enligt lag. Det ser inte bra ut att inte uppfylla sina lagliga skyldigheter.

– Ett av registrets syften är att visa upp att företaget eller föreningen inte har något att dölja vad gäller penningtvätt och finansiering av terrorism. Att inte göra en anmälan i rätt tid kommer medföra en markering som är avsedd som en varningssignal för alla som har med företaget/föreningen att göra.

– Att man inte gjort någon anmälan kommer vara en offentlig uppgift som är enkelt tillgänglig via internet.

– Många verksamheter, bland annat banker, finansbolag och kreditupplysningsföretag, ska använda registret när de riskbedömer sina kunder. Att inte finnas med i registret kan innebära att företaget eller föreningen åsätts en högre risk och därmed får sämre villkor eller att t.ex. en bank helt avstår från att ha ditt företag eller din förening som kund.

– Bolagsverket kan komma att ålägga både företaget eller föreningen och dess företrädare att betala kännbara penningbelopp i form av viten till dess att en anmälan kommer in.

Källa: Bolagsverket