Det är en rejäl avmattning i konjunkturen världen över. BNP-tillväxten dämpas globalt och kan till och med bli negativ under andra halvan av 2022 och under 2023. Sverige är inget undantag.
Industriekonomerna skriver i sin konjunkturprognos att en markant avmattning i konjunkturen är att vänta för de flesta länder. Under 2021 gick världsekonomin starkt. De flesta länder kunde åtnjuta ett ökat BNP under det föregående året, men redan under första halvåret 2022 bromsades denna utveckling rejält.
Två av de största världsekonomierna USA och Kina tappade i BNP-värde under andra kvartalet 2022. Den negativa utvecklingen grundar sig i höga kostnader, stigande räntor och osäkra framtidsutsikter. Detta kommer att påverka tillväxten för den globala industrin, som redan nu ses trappas ner, och mer kan vänta för det kommande året.
– Politiker och centralbanker har under året vaknat och gör nu snabba u-svängar. Den ena räntehöjningen bräcker den andra. Detta slår hårt på den ekonomiska utvecklingen, säger Industriarbetsgivarnas chefekonom Kerstin Hallsten.
Europa och Sverige
I Europa visar länderna en relativ ökning av BNP. Det beror på återhämtning i tjänstesektorn efter coronapandemin. Det gäller framför allt turism, kultur och nöje med mera. Den kommer dock inte att växa lika mycket framöver när lågkonjunkturen och de höga priserna börjar påverka.
Sverige är inget undantag. Likt resterande länder kommer även vi att påverkas av den försämrade världsekonomin.
Eftersom Sverige är beroende av sin export påverkas vi av omvärldsutvecklingen, som därmed efterfrågar mindre. Själva har vi brist på cement och en energikris och allt detta spelar in i en försvagad tillväxt, som senare kan slå mot arbetsmarknaden.
Läs även: Gustavsson: Media behöver en haverirapport om invandringen