Facebook noscript imageInflationen faller sakta
Ekonomi
Inflationen faller sakta
SCB presenterar inflationsstatistik. Inflationen sjunker, men sakta. Foto: Karin Wesslén / TT
SCB presenterar inflationsstatistik. Inflationen sjunker, men sakta. Foto: Karin Wesslén / TT

Inflationen faller, men sakta, och nu befaras att det kommer ytterligare två räntehöjningar innan toppen nås. El och mat pressar ner inflationen medan kultur och nöjen driver på.

SCB presenterade i dag ny inflationsstatistik. KPI-måttet föll från 10,5 procent i april till 9,7 procent i maj. Siffran är en besvikelse och kommer sannolikt att leda till fortsatta höjningar av räntan.

Priser på bland annat el och mat sjunker. Men andra varor och tjänster driver i stället på prisuppgången, framförallt nöjen och kultur.

– Det var högre än väntat, konstaterar Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, som ser att nedgången har kommit av sig något. Han fortsätter med att konstatera:

– Det var en besvikelse, i april såg vi en mjukare siffra, nu tickar det upp igen..

Även Swedbank ser behov av ytterligare åtstramning. Mattias Persson, chefsekonom, säger till TT:

– Det är fortfarande så att den underliggande inflationen överraskar, både oss, Riksbanken och marknaden. Den är starkare och mer ihållande än vad vi trodde.

Han menar att delar av förklaringen är årstiden. Typiska sommarnöjen som resturanger, kultur och logi driver på prisökningarna.

– Framför allt är det så att vi har ändrat vårt beteende. Det är sommar och det är andra saker vi konsumerar nu. Därför har priserna stigit snabbt, säger han.

Persson tror att det kommer en höjning i juni följt av ytterligare en i september. Båda blir sannolikt enkelhöjningar, 25 punkter, och sen nås räntetoppen.

– Jag hoppas verkligen att de får bukt med inflationen. Jag tror att effekterna på hushållen kommer att bli betydligt större framöver än vad vi kanske har sett den senaste tiden.

KPIF, inflation utan ränteeffekter, sjönk till 6,7 procent. Det motsvarar förväntan. Räknar man bort energipriser sjönk inflationen till 8,2 procent en minskning från 8,4 procent. Den genomsnittliga förväntan var 7,8 procent.

Prisfallet kommenterades av Mikael Nordin, prisstatistiker på SCB, med:

– Fortsatta prissänkningar för el och livsmedel bidrog till den lägre inflationstakten i maj.

Läs även: Karl Hedin eller gängkriminell, vem behöver häktas?

Nyhetsredaktionen