Inflationen för september landade på 9,7 procent på årsbasis, det är en uppgång sedan augusti med 0,7 procentenheter. Det visar siffror från Statistiska centralbyrån. Det var framförallt el- och livsmedelspriserna som påverkade inflationen.
– Det här var mer än jag trodde, säger Swedbanks chefsekonom Mattias Persson.
Inflationen fortsätter att stiga i oförminskad takt. Det innebär att priserna stiger och att varor och tjänster blir dyrare. I september landade inflationen enligt Statistiska centralbyrån på 9,7 procent på årsbasis.
Inflationstakten landade på 10,8 procent i september och exkluderar man räntekostnaderna blev inflationstakten enligt KPIF, 9,7 procent.
Det som framförallt bidrar till att inflationen stiger är priserna på el och livsmedel. Prisuppgångarna på några av våra vanligaste livsmedel – kaffe, kött, mjölk, ost och bröd sticker ut.
Priserna på el i september i år är 54 procent högre än motsvarande månad förra året.
Höjd ränta
Swedbanks chefsekonom, Mattias Persson, befarar att räntan kommer att behöva höjas i november.
– I det korta loppet, för markandens prissättning och för kronan, så tror jag inte det betyder jättemycket. Men vi står fast med att vi tror att Riksbanken behöver höja räntan med 75 punkter i noveber, säger han till DN.
Riksbankens nästa penningpolitiska rapport publiceras den 24 november. Då meddelas den nya styrräntan.
– Men alldeles tydligt är att den höga inflationen har haft effekt på hushållens konsumtion. Vi konsumerar på ett annat sätt och vi har dragit ner på konsumtionen överlag. Nu kommer också bolåneräntorna som har stigit påverka i allt större utsträckning. Det kommer ha en avkylande effekt, det är alldeles uppenbart, säger Persson.
Läs även: Fördubblade levnadskostnader: ”En tuff privatekonomisk höst”