Elpriserna var rekordhöga under maj månad. Nu pekar prisprognoserna på fortsatt höga elpriser den kommande sommaren och vintern.
Priserna på el i södra Sverige, elprisområde SE4, var nästan 200 procent högre i maj, jämfört med samma månad ett år tidigare. De har stigit med över 800 procent sedan maj 2020, enligt elbörsen Nord Pools siffror.
”Det vi nu upplever är mycket ovanligt, men världen befinner sig i en extrem situation. Allt påverkas, även elpriset. Invasionen av Ukraina och de geopolitiska spänningarna kommer att fortsätta påverka världens alla marknader, inklusive elmarknaden”, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning i sin juniprognos .
”Utifrån nuvarande förutsättningar med höga bränslepriser och en för stunden svag hydrologi [vattenflöde i älvarna] lär höga elpriser bestå i sommar. Lägre än vad de är i nuläget men högre priser än vad det någonsin varit vid den tidpunkten på året”, skriver elbolaget Bixia i sin senaste prognos.
De höga elpriserna, framför allt i södra Sverige, beror till stor del på de nuvarande höga bränslepriserna (olja, kol och gas) på kontinenten och de höga elpriserna i Tyskland. Utsläppsrätternas stora prisrörelser i och med att EU diskuterar strängare regler påverkar även det de svenska elpriserna.
Att fyra kärnkraftreaktorer stängts av i förtid i södra Sverige de senaste sju åren påverkar även det prisutvecklingen där. Elpriserna i södra Sverige hade kunnat vara så mycket som 45 procent lägre om Ringhals 1 och 2 varit i drift förra hösten, enligt en tidigare rapport från forskningsföretaget Energiforsk.
I norra Sverige, där elpriserna inte påverkas lika mycket av kontinentens priser, steg de med drygt 50 procent i maj, jämfört med samma månad ett år tidigare.
Ingen lindring i sikte för hushållen i södra Sverige
”Förväntansbilden på ett högt prisläge ligger en bra bit över nästa vinter och fram till sommaren. Kommande vinterkvartal kostar i nuläget omkring 1,35 kronor per kilowattimme, kWh, i system”, skriver Bixia.
I SE4 förväntar sig marknaden att priserna kommer att stiga med ytterligare 70 öre därtill. I SE4, där Stockholm och Göteborg befinner sig, är likviditeten klart bättre så prissättningen har ändrats till att ett elområdeskontrakt där handlas kring nollan eller till och med svagt negativa priser en bra bit framåt i tiden”, enligt Bixia.
Läs även: Pågens vd: Avveckling av kärnkraften ett experiment som misslyckats