Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) hotar med lagstiftning mot bankerna.
Svenska banker ska bara få låna ut pengar till företag som följer den rödgröna regeringens politiska mål. Det menar finansmarknadsminister Per Bolund (MP), som nu hotar med lagstiftning. Måltavlan – den här gången – är de bolag som regeringen tycker inte lever upp till Parisavtalet.
”Jag kommer inte att vara nöjd förrän inte en enda krona lånas ut till fossila verksamheter”, säger Per Bolund i SR Studio ett (3/2). ”Jag tycker bankerna ska ta ett ansvar och om de inte gör det så kommer vi att reglera dem hårt”, säger han till TT (3/2).
Bolund beklagar sig samtidigt över att lagstiftning skulle ta tid. Ett särskilt bekymmer för miljöpartisten tycks vara grundlagen.
”Jag är ju angelägen om att det måste gå snabbt nu, att sluta investera i det fossila som vi vet förstör vårat klimat och våran planet”, säger Bolund i P1. ”Där är jag ju orolig över att en process med en sådan lagstiftning skulle ta väldigt lång tid. Det kan till och med kräva grundlagsändringar, som då tar många år att genomdriva. Och så mycket tid har vi inte på oss.”
Här skulle möjligen en demokrat invända att själva syftet med grundlagen är att den ska vara svår att ändra. Just för att makthavare med totalitära anspråk inte ska kunna avskaffa näringsfriheten, äganderätten och andra garantier för att medborgarna ska slippa få hela sina liv styrda av politiska nycker.
En renlärig miljöpartist skulle tänka tvärtom. Varför stanna här?
Det finns massor med företagare och privatpersoner därute som inte lever upp till regeringens krav på politisk korrekthet. Varför ska de få låna pengar?
Det är inte första gången regeringen hotar med lagstiftning mot dem som inte lever upp till de rödgröna visionerna. Företagare ska till exempel inte fritt få välja vilka som ska få sitta i bolagsstyrelser, anser regeringen.
Dock har regeringen haft svårt att få till det. Förslaget om jämn könsfördelning i bolagsstyrelser drogs tillbaka, eftersom oppositionen skulle rösta ner det i riksdagen. Näringsminister Mikael Damberg beklagade sig då över att oppositionen inte var lika följsam som de bolag som redan börjat anpassa sina verksamheter efter de politiska direktiven. ”På något sätt verkar de borgerliga partierna mindre progressiva i sina ambitioner än det svenska näringslivet”, sade Mikael Damberg (TT 12/1-17).
Därvid kan Per Bolunds och Miljöpartiets approach hjälpa. Om man förbjuder banktjänster till de bakåtsträvande oppositionspartierna veknar de säkert snart.
Och om inte lagstiftning går igenom kan man alltid hota, med nästan lika bra effekt. Näringslivets aktörer är ju så "progressiva" om de bara får rätt incitament. Kanske sitter det redan nu någon bankman och funderar på om någon politisk organisation kan anses motverka Parisavtalet eller jämställdhetsmålen.
Turkiets härskare Recep Tayyip Erdogan sade famöst, på den tiden han var borgmästare i Istanbul, att ”demokrati är som en spårvagn – när man är framme vid sin hållplats kliver man av”.
Miljöpartiet tycks närma sig sin hållplats nu.