Facebook noscript imageIngen politisk feministpropaganda på högskolan, tack!
Carolin Dahlman
Krönikörer
Ingen politisk feministpropaganda på högskolan, tack!
Ingen politisk feministpropaganda på högskolan, tack!

Universitet och högskolor ska lära ut fakta – inte åsikter. Så när Mälardalens högskola berättar att manligheten behöver förändras till det bättre för att lösa alla möjliga svåra samhällsproblem går man över gränsen.

KRÖNIKA. I höst erbjuder Mälardalens högskola den spännande kursen ”Politiska maskuliniteter” i vilken man tänker lära ut att ”traditionella förväntningar på män som män” behöver överges för att lösa problem med miljöförstöring, våld, krig, pandemier, rasism och ojämlikheter.

Ja, du läste rätt. Märkligt nog verkar kursansvariga inte bara vilja lära ut olika sätt att se på könsroller, utan på förhand ha bestämt sig för vad som är rätt och fel – och dragit slutsatsen att allt elände i världen är männens fel. 

Det är ingen liten börda Mälardalens högskola lägger på halva befolkningen.

Manligheten måste tydligen, enligt kursbeskrivningen, förändras för att nå jämställdhet, fredliga och inkluderande samhällen samt avskaffande av alla former av ojämlikheter. 

Det betyder ju både att högskolan har den politiska åsikten att alla former av ojämlikhet bör avskaffas och att vägen dit är att ändra ”manligheten” (vad de nu menar med det).

Märta Stenevis (MP) uttalande är fördomsfullt och kränkande mot alla skötsamma, varma män som aldrig skulle komma på tanken att skada sin partner.

Kanske tycker kursansvarige att även kvinnor kan agera manligt, så eventuellt är det inte personer med en visst utseende i skrevet som anklagas för allt från pandemier till krig, utan de med ett socialt konstruerat kön. Men ändå… Svensk skattefinansierad högre utbildning ska inte sprida tvärsäkra åsikter eller peka ut människor utifrån genetik!  

Det finns absolut män som startar krig. Det finns absolut normer som formar oss utifrån kön. Men liksom det är dumt att döma alla invandrare bara för att brottsligheten är högre i gruppen, eller agera på fördomar om judar eller svarta, ska man passa sig noga för att dra alla män eller kvinnor över en kam. Sådant kränker individer med alldeles egna uppfattningar och handlingsmönster.

För mig som liberal feminist är det viktigast att vi ser vad människor gör, inte om de är män eller kvinnor. Men tyvärr fastnar en del feminister i en slags manshat eller könsrasism; man hejar på tjejer och ser med misstänksamhet på män.

Exempelvis är den senaste tidens uppmärksammade mord, där kvinnor dödats av sina karlar, förfärliga. Men det betyder inte att alla män misshandlar. 

Det skaver därför att vi har en jämställdhetsminister som talar om att vi ”har fostrat pojkar och män att slå” (Dagens samhälle 19/4). Märta Stenevis (MP) uttalande är fördomsfullt och kränkande mot alla skötsamma, varma män som aldrig skulle komma på tanken att skada sin partner.

Det är alldeles säkert så att fler behöver prata om värderingar, att många av oss behöver analysera attityder och åsikter, grotta ner oss i våra egna uppfattningar och hur de styr hur vi beter oss. Högskolekurser om olika åsikter och hur de formas kan därmed vara värdefulla.

Men den högre utbildningen ska lägga av med att döma, tycka och sprida propaganda. 

Jag undrar förresten om hårdare tag mot dem som sätter skräck i kvinnor är "manligt" och därmed illa i Mälardalens högskolas ögon? Och vad händer om en viss grupp män visar sig slå i högre grad än andra, kan en jämställdhetsminister då tala dömande om dessa? 

Så många frågor.

TEXT: CAROLIN DAHLMAN
Krönikör i Bulletin
carolin@bulletin.nu
Facebook: Carolin Hanna Dahlman
Twitter: carolindahlman 

Detta är en krönika i Bulletins nyhetsdel. De åsikter som framförs är skribentens egna. 

Carolin Dahlman

Carolin Dahlman är högerliberal krönikör. Hon har studerat fil kand i statskunskap och sociologi samt journalistik för akademiker vid Uppsala universitet. Hon har arbetat som politisk opinionsjournalist sedan 1997, senast som politisk redaktör för Kristianstadsbladet i sju år. Hon har skrivit böcker och rapporter för Timbro samt krönikor och debattartiklar för ett stort antal medier.