Under 2020 blev ökningen av den internationella migrationen 27 procent mindre än väntat, visar en rapport från FN. Framför allt beror det på pandemin.
De senaste två decennierna har antalet internationella migranter ökat kraftigt. Vid millennieskiftet levde 173 miljoner människor utanför sitt hemland. Förra året var siffran 281 miljoner, enligt FN-rapporten ”International Migration 2020 Highlights”.
Rapporten visar även ett trendbrott. Mellan juli 2019 och juni 2020 blev ökningen av antalet migranter 27 procent mindre än beräknat. Det motsvarar två miljoner människor som inte lämnade sitt land under den aktuella perioden.
Coronapolitiken minskar rörligheten
Förklaringen till den dämpade migrationen är coronapandemin. I sina försök att minska smittspridning har stater världen över stängt sina gränser, samtidigt som framför allt det internationella resandet kraftigt har begränsats.
– Rapporten bekräftar att migration är en del av dagens globaliserade värld, och visar hur covid-19-pandemin har påverkat miljoner migranters och deras familjers uppehälle, säger Liu Zhenmin, undersekreterare för FN:s avdelning för ekonomiska och sociala frågor.
Detta påverkar i sin tur även deras hemländer. Nästan två tredjedelar av alla internationella migranter bor i höginkomstländer, och pengarna de skickar tillbaka till sina hemländer är ofta en betydelsefull del av hemländernas ekonomier. Världsbanken beräknade i höstas att remitteringarna från internationella migranter till familj och släktingar i hemländerna kommer att minska med 14 procent i år jämfört med nivåerna år 2019, före pandemin. Orsaken är de negativa konsekvenser coronapolitiken får för ekonomin.
– Migranter lider i högre utsträckning av hälsorisker och arbetslöshet under den här krisen, säger Dilip Ratha, huvudförfattare till Världsbankens rapport i höstas.
Europa har flest immigranter i världen
Enligt FN befinner sig 87 miljoner internationella migranter i Europa, vilket gör Europa till den världsdel dit flest migranter söker sig. Flest befinner sig i Tyskland (16 miljoner) och Storbritannien (nio miljoner).
Majoriteten av världens migranter – 63 procent – kommer från medelinkomstländer, att jämföra med 13 procent från låginkomstländer. FN-rapporten förklarar detta med att invånare i de fattigaste länderna ofta har mer begränsade möjligheter att lämna landet, både ekonomiskt och i termer av bekväma resvägar.
RÄTTELSE: I en tidigare version stod det att den internationella migrationen minskade med 27 procent. Rätt ska vara att ökningen var 27 procent mindre än vad prognosen gjorde gällande.
TEXT: BULLETIN/NYHETSREDAKTIONEN.