För ungefär en månad sedan avslöjades en stor korruptionshärva inom EU. Flera viktiga ledamöter och före detta ledamöter hade mutats av Qatar och Marocko. Bulletin har träffat Miljöpartiets europaparlamentariker Alice Bah Kuhnke och Jakop Dalunde för att prata om korruptionen inom EU.
– Vi vill etablera ett speciellt organ som ska arbeta med etiska frågor i EU, säger Kuhnke.
Europaparlamentet skakades av en stor korruptionsskandal i december förra året, känt under namnet Qatargate. Det handlade om att flera ledamöter och före detta ledamöter mutats av Qatar och Marocko om korruption och penningtvätt.
En av de anklagade är Eva Kaili, tidigare vice ordförande för Europaparlamentet och medlem av den socialdemokratiska partigruppen i parlamentet. Hon ska ha mutats och mottagit pengar. Även socialdemokraten Antonio Panzeri som arbetade med just anti-korruption är en av de ledamöter som avslöjades i härvan.
Bulletin har träffat miljöpartiets europaparlamentariker Alice Bah Kuhnke och Jakop Dalunde för att prata om Qatargate och korruptionsskandalen som skakade om Europaparlamentet i slutet av förra året.
– Vi fick reda på det 3–4 timmar innan det kom ut i tidningen. Då var det “fruktansvärt” och “nu ska vi ta i med hårdhandskarna”, säger Bah Kuhnke.
Efter det menar Bah Kuhnke att det dag för dag trappades ner. Hon anser att det är problematiskt då det förstör den redan bristande tilliten till politiker och det politiska systemet som EU:s medborgare idag har.
Europaparlamentets talman Roberta Metsola presenterade för lite över en vecka sedan en 14-punkters reformplan för att handskas med korruptionen, men Bah Kuhnke tycker att det finns utrymme för förbättringar av Metsolas förslag.
– Metsola har presenterat ett 14-punkters förslag efter många om och men, vi tycker det är bra, men vi vill ha mer betoning och förstärkning.
– Vi vill etablera ett speciellt organ som ska arbeta med etiska frågor i EU och som granskar EU:s institutioner [...] Striktare restriktioner när politiker bryter mot regler och riktlinjer, det är uppenbart att det saknas idag, säger Bah Kuhnke.
Rummet med guldklockorna
Hennes kollega Jakop Dalunde ber Bah Kuhnke berätta om “Rummet med guldklockorna”.
Bah Kuhnke berättar om ett rum i parlamentet som är till för parlamentariker att lämna in de gåvor som de fått från länder som inte följer den reglering som gäller rörande gåvor till politiker.
Hon berättar att rummet bland annat ska husera rolexklockor, guld och diamanter.
Varken Bah Kuhnke eller Dalunde har erbjudits något liknande och ingen har försökt muta dem. Däremot har de fått förfrågningar om mottagning på Qatars ambassad i Bryssel, strax innan Qatargate avslöjades. Det var en inbjudan strax innan VM och dyra middagar, men europaparlamentarikerna tackade nej. Dalunde delar med sig av information om lobbysim från Washington DC.
– Fjärde landet sett till volym och pengar på lobbyism är Qatar, man kan därför anta att de gör det här i Europa, problemet är att vi hittills inte sett det förrän det vi såg i december, säger Dalunde.
Han menar att det faktum att ett litet land som Qatar är fjärde störst inom lobbyism i världen bör betraktas som oroväckande då det säkerligen finns fler fall att upptäcka. Det handlar inte bara om Qatar, utan även om andra länder.
– Bara för att det var det enda exempel som blev påkommet, lär det finnas exempel som vi inte sett eller känner till, avslutar Dalunde.