Facebook noscript imageIntervju med Erik Lakomaa: “Det finns ett hot mot skyttet i Sverige”
Nyheter
Intervju med Erik Lakomaa: “Det finns ett hot mot skyttet i Sverige”
Sportskyttet i Sverige är hotat enligt Handelsekonomen Erik Lakomaa. Foto: Jessica Gow/TT / Pressbild Timbro
Sportskyttet i Sverige är hotat enligt Handelsekonomen Erik Lakomaa. Foto: Jessica Gow/TT / Pressbild Timbro

Sportskytte är den sjunde största idrotten i Sverige, men sporten hotas ständigt av politiska beslut. Erik Lakomaa är forskare vid Handelshögskolan i Stockholm och har studerat vapenlagstiftningsfrågor. Han menar att regeringen försvårar för sporten:
”Det finns en konflikt mellan riksdagen och regeringen.”

Sportskytte utövas av närmare 180 000 svenskar, vilket gör det till en ungefär lika stor sport som ishockey. Sverige har skördat åtskilliga framgångar inom skytte, som består av flera olika grenar.

Sportskyttet i Sverige är dock till skillnad från flertalet andra idrotter beroende av politiska beslut och lagar. Det är en tillståndspliktig verksamhet som har strikta regleringar när det kommer till skjutbanor och skjutvapen.

Under senare tid har antalet tillgänliga skjutbanor blivit allt färre och utövarna tvingas ofta köa för träningstider.

– Det är brist på skjutbanor, framförallt i storstäderna. Flera skjutbanor stängs ner och många tvingas köa på grund av att det är så få som finns tillgängliga. Eller så tvingas man åka ut en bra bit till landsbygden där det är lite bättre.

Enligt Lakomaa tillämpas regelverket för skjutbanor mycket hårdare nu. Därför tvingas många skjutbanor som varit aktiva i 50–60 år stänga ner eller göras om för flera hundra tusen kronor, vilket många inte har råd med.

Strikta vapenlagar

Sverige har en av världens striktaste vapenlagstiftningar vilket även det påverkar skyttesporten i landet. Trots riksdagens försök att underlätta och förbättra förutsättningarna för skyttesporten har regeringen stoppat förslagen.

– Riksdagsmajoriteten har lagt fram ett antal förslag som handlar om att underlätta och ta bort onödiga regler för skyttesporten. Däremot har regeringen i ganska hårda ordalag motsatt sig detta och nästan haft en antagonistisk linje mot skyttesporten, säger Lakomaa.

Han beskriver läget mellan riksdagen och regeringen som en “Tydlig politisk konflikt som påverkar”. Regeringen lägger fram förslag och som syftar till att ytterligare skärpa reglerna, vilket skulle försvåra ännu mer för skyttesporten. Något som röstats ner av riksdagen ett antal gånger.

– Det finns en konflikt mellan riksdagen och regeringen. För första gången på mycket länge finns de tydliga skillnader i dessa frågor mellan partier, riksdagsmajoritet och regering.

Stora hotet

Det stora hotet mot skyttet i Sverige är implementeringen av EU:s vapendirektiv.

– Regeringen har försökt överimplementera EU:s direktiv. De har lagt till saker som går längre än vad EU kräver. De har försökt få igenom dessa förslag, men det har riksdagen sagt nej till.

Ett sådant förslag från regeringens sida har handlat om tillståndsplikt för vapenmagasin och de har även försökt klassa vissa tävlingsvapen som krigsmateriel, vilket gör det svårare att transportera och tävla med vissa vapen.

Lakomaa menar att det kan bli väldigt problematiskt om regeringen får igenom denna typ av förslag, eller är framgångsrika i att överimplementera EU:s vapendirektiv.

Det har för närvarande tillsatts en utredning som kommer att lämna sitt första betänkande den 11 november angående implementeringen av EU:s vapendirektiv. Det är fullt möjligt att förslagen kommer att vara i linje med minimilinjen för EU:s vapendirektiv.

Däremot menar Lakomaa att det även kan sluta med att man går på regeringens överimplementering av EU:s vapendirektiv.

– Det finns hot mot skyttet i Sverige. Innan utredningen är klart är det oklart hur stort detta hot är, säger Lakomaa.

Läs även: Därför kan kriminella ungdomar få svenskt medborgarskap trots domar

Gabriella Mait

Reporter