Facebook noscript imageIraniern Hamid Noury döms till livstids fängelse för folkrättsbrott
Nyheter
Iraniern Hamid Noury döms till livstids fängelse för folkrättsbrott
Hamid Noury döms till livstids fängelse. Foto: Johan Nilsson/TT och Polisen
Hamid Noury döms till livstids fängelse. Foto: Johan Nilsson/TT och Polisen

I slutet på 80-talet avrättades och torterades tusentals personer runt om i Iran. Den iranske medborgaren Hamid Noury har suttit häktad i Sverige sedan 2019, misstänkt för att vara en nyckelperson i de massmord som pågick 1988. Nu döms han i Sverige i Stockholms tingsrätt för grovt folkrättsbrott och mord, 34 år efter massakerna.

Den 10 augusti 2021 inledde Stockholms tingsrätt en av Sveriges genom tiderna största rättegångar där 70 målsäganden förekommer. Hamid Noury, 61, iransk medborgare, har stått åtalad för grovt folkrättsbrott och mord. Han har suttit häktad i Sverige sedan 2019.

Under torsdagen dömdes Hamid Noury till livstids fängelse för folkrättsbrott, grovt brott, och mord. Han ska även utvisas efter avtjänat straff och betala 40 000 kronor vardera till målsägandena.

I domen framgår att ett stort antal personer vittnar om att Hamid Noury varit involverad i de massmord som begicks i Iran på 80-talet, då tusentals avrättades och torterades på regimens order. Det framgår även i domen att bevisningen i målet varit omfattande. Hamid Noury ska ha varit en nyckelperson för att avrättningarna har kunnat genomföras. Han ska ha jobbat på Gohardashtfängelset där många fångar avrättades. De avrättade personerna mördades på grund av sina politiska och religiösa ställningstaganden.

Anledningen till att rättegången med Hamid Noury hållits i Sverige är att Sverige har den juridiska kompetensen att ta upp den här typen av mål. Folkrättsbrottet faller under universell jurisdiktion vilket innebär att en svensk domstol är behörig att döma för brott som begåtts utomlands.

Hamid Noury har hela tiden nekat till brott. Många personer som hade samlats utanför tingsrätten jublade när domen föll.

Läs även: Analys: Hamid Nourys dom och den svensk-iranska relationen

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu