I november 2022 utsågs 20-årige Hani Bilal till ”Årets unga förebild”, några månader tidigare misstänks han ha deltagit i påskupploppen till följd av Rasmus Paludans koranbränning. Rättegången mot 20-åringen pågår i Örebro tingsrätt där han står åtalad för grovt sabotage mot blåljusverksamhet.
Dagarna efter påskupploppet i Sveaparken, Örebro, syntes 20-årige Hani Bilal städa upp i området och dela ut blommor till polisen. Bilal, som utsetts till ”Årets unga förebild” 2022 och tidigare mottagit en halv miljon kronor av Wallenbergstiftelserna, intervjuades av TT strax efter kravallerna.
– Många vill höja sina röster. Och det finns många sätt att göra det, utan att ta till våld, sade han då.
Nu pågår rättegången i Örebro tingsrätt mot 20-åringen, där han står åtalad för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Tio månader efter upploppet kunde Hani Bilal gripas på Arlanda – han bar då samma jacka som polisen misstänker att han hade på sig under kravallerna.
När han dagen efter kravallerna delade ut blommor till polisen bar han dock en annan jacka, där åklagaren menar att syftet var att förvilla polisen.
– Jag är känd i staden och de flesta vet vem jag är. Därför bytte jag jacka, säger han i rätten enligt Nerikes Allehanda.
Talade inte sanning i förhör
Bilal har sedan tidigare hävdat att han inte befunnit sig i Sveaparken, där kravallerna utspelade sig. Senare ändrade han sin historia, och menar att han befunnit sig på platsen – men endast för att lugna ner stämningen.
– Jag har bett polisen om ursäkt för det. De grep mig på Arlanda och förhöret var på natten, förklarar han.
Men polisens videomaterial säger något annat. Enligt åklagare Helena Treiberg Claeson är det tydligt att materialet visar hur Hani Bilal själv var delaktig. Den åtalade söker förklara med ytterligare detaljer från händelseförloppet, och menar att människor runtomkring honom kastade molotovcocktails. Han själv ska ha försökt stoppa folk från att kasta.
– Du pratade väldigt länge nu och det var mycket av det du sa som jag inte hört förut. Bland annat det här om molotovcocktails, säger Helena Treiberg Claeson, som enligt rapportering från Nerikes Allehanda var märkbart irriterad på den åtalade.
Bilal menar att han inte kan bevisa att han stoppade några molotovcocktails från att kastas mot polisen, varpå åklagaren ställer ytterligare en fråga.
– Om man har en så här fantastisk historia, som du berättar nu, en historia som man skulle kunna skriva en bok om, varför berättar du inte på en gång att du är en hjälte?
Bilal svarar:
– Jag fick dödshot mot mig. Jag undrar om det inte är mer värt att vara tyst. Men sen tänkte jag att jag redan fått skit. De som velat skada mig har redan kunnat göra det.
Läs även: Bedrägeribrott utreds inte – Polisen får svidande JO-kritik