Facebook noscript imageIS-kvinnor till Tyskland och Danmark
Nyheter
IS-kvinnor till Tyskland och Danmark
Tiotusentals flyktingar – bland annat tidigare IS-medlemmar – finns i flyktinglägret al-Hol i Syrien. Arkivbild. Foto: Baderkhan Ahmad/AP/TT
Tiotusentals flyktingar – bland annat tidigare IS-medlemmar – finns i flyktinglägret al-Hol i Syrien. Arkivbild. Foto: Baderkhan Ahmad/AP/TT

Tyskland och Danmark har i en USA-stödd insats hämtat hem IS-kvinnor och deras barn från norra Syrien. ”Barnen är inte ansvariga för sin situation”, säger den tyske utrikesministern Heiko Mass i ett uttalande.

Totalt elva kvinnor och 37 barn hämtades. Åtta av kvinnorna, och 23 barn, har förts till Tyskland, i den största liknande insatsen från landets sida sedan 2019.

Kvinnorna lämnade tidigare Danmark och Tyskland för att ansluta sig till terrorgruppen IS.

”Barnen är inte ansvariga för sin situation”, säger den tyske utrikesministern Heiko Mass i ett uttalande och tillägger att mödrarna måste ställas till svars för sitt handlade, och att många av dem frihetsberövades vid ankomsten till Tyskland.

”Situationen i regionen är väldigt svår. Miljoner människor behöver humanitär hjälp”, säger Maas och tillägger att pandemin och den ekonomiska kollapsen ytterligare förvärrat problematiken.

”Främst sjuka barn”

Maas säger att han är glad över att ha plockat hem tyskar, främst barn, som haft ett stort skyddsbehov.

”Det är främst sjuka barn eller de med en vårdnadshavare i Tyskland, såväl som deras bröder, systrar och mödrar”, uppger utrikesdepartementet.

Gruppen togs från lägret Roj i den kurdiskkontrollerade nordöstra delen av Syrien, och flögs med ett amerikanskt militärflygplan först till Kuwait och därefter vidare till Frankfurt.

– Det är ett flyg på väg med kurs mot Danmark, och det är ju fantastiskt, säger advokaten Knud Foldschack, som representerar två av de tre danska kvinnorna, till Ritzau.

40 000 barn

Flera länder har brottats med hur man ska hantera personer som anslöt sig till terrorgruppen, samt hur man ska hantera de här personernas barn. I september uppmanade Rädda Barnen världens länder att snabbt hämta hem utländska barn från de stora flyktinglägren Roj och al-Hol, och behandla dem som krigsoffer.

I de båda lägren beräknas 60 000 personer bo, varav 40 000 barn.

Enligt hjälporganisationen är det stora problem i de överfyllda lägren med bränder, undernäring, barnarbete och brottslighet, och majoriteten av barnen i Roj får inte heller någon skolundervisning.

”Omfattningen av våldet, svårigheterna, berövandet och trauman som barn som bor i dessa läger upplever varje dag kan inte överskattas”, skriver Rädda Barnen.

Läs även: Migrationsverket misslyckas att hålla utvisade i förvar – de flesta på fri fot

TT Nyheter

fakta

Svenskarna i IS

2012 började män och kvinnor resa från Sverige för att delta i kriget i Syrien. Totalt reste omkring 300 personer till regionen för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupper, främst terrororganisationen IS.

Det gör Sverige till ett av de länder i Europa där flest per capita valt att åka till området.

Cirka hälften av IS-anhängarna har återvänt.

En del har omkommit i strid, andra har tagits till fånga och sitter i läger eller fängelser i norra Syrien. Enligt Säpo finns dessutom ett antal IS-svenskar som fortfarande är på fri fot i regionen.

Omkring en tredjedel av dem som reste från Sverige var kvinnor.

Det senaste året har flera kvinnliga IS-anhängare återvänt till Sverige och förundersökningar om krigsbrott har inletts och lagts ner.

I mars dömdes en 31-årig kvinna till tre års fängelse för grov egenmäktighet med barn, då hon tagit med sig sin tvååring till IS i Syrien.