Migrationsverket sätter mycket sällan människor i väntan på utvisning i förvar trots att tydliga förvarsskäl finns, visar en ny internrapport. Personalen tycker inte ens att det är mödan värt – eftersom deras arbete ändå inte leder till förvarstagande.
– Vi har ingen aning om hur många som håller sig undan ute i samhället, säger en källa.
En nyligen genomförd internrevision visar på mycket stora brister i förvarsverksamheten hos Migrationsverket.
Förvaren är Migrationsverkets lokaler där människor som inte har rätt att vistas i landet kan hållas frihetsberövade i väntan på att resa ut ur landet. De finns bland annat i Kållered utanför Göteborg, Märsta utanför Stockholm och i Gävle.
Klarar inte sitt uppdrag
Enligt rapporten finns det risk att lagar inte efterlevs, risk för sökandes eller medarbetares psykiska eller fysiska hälsa, risk att verksamheten och processerna inte når uppsatta mål, samt risk att Migrationsverket inte klarar sitt uppdrag.
Därutöver kommer rapporten fram till att miljön är oförutsägbar och att kontroller saknas eller inte fungerar.
I regel hålls personer som har fått ett utvisningsbeslut i förvar tills en resa ur landet är möjlig. Men rapporten visar att Migrationsverket mycket sällan lägger ner det arbete som krävs för att hålla en människa i förvar. I stället släpps de ut i frihet med risk för att personerna avviker och håller sig undan utvisning – och vistas därmed olagligen i landet.
”Det är ändå ingen idé”
I rapporten står: ”Förvarsbeslut fattas numera sällan i Migrationsverkets återvändandearbete”, vilket får till följd att de allra flesta personer som har ett utvisningsbeslut går på fri fot.
Vidare står det: ”I mottagnings- och återvändandeenheterna finns uppfattningen att det inte är någon idé att fatta förvarsbeslut eftersom man behöver viss framförhållning och det är osäkert om det finns någon plats när förvarsbeslutet väl ska verkställas.”
En anonym medarbetare med lång erfarenhet av att arbeta i en av förvarsenheterna bekräftar bilden för Bulletin:
– Förvaren fungerar mycket illa. Mottagningsenheterna som ska sköta återvändararbetet tar helt enkelt inte folk i förvar, trots att det finns tydliga förvarsgrunder.
Anledningen till att Migrationsverket inte tar in fler på förvaren är, enligt källan, att det ändå inte anses lönt, då det mycket sällan leder till ett förvarstagande.
– De anställda blir pragmatiska – när man inser att det inte lönar sig att lägga ner arbete som krävs för att sätta människor i förvar så lägger man helt enkelt ner alla försök i den riktningen, säger källan.
Och bilden bekräftas av rapporten. I rapportens rekommendationsöversikt står: ”Det anses inte vara någon idé att fatta förvarsbeslut eftersom det inte finns förvarsplats.”
”Springtävling med polisen”
I rapporten framkommer också att de platser som i första hand prioriteras på förvaren är Polisens ärenden – alltså de fall där Migrationsverket har tömt ut alla resurser för att kunna sätta en person i förvar. Polisen har i normalfallet en kortare process fram till själva förvarstagandet. En intervjuperson i rapporten kallar det för ”en springtävling med polisen”.
I rapportens beskrivning av eventuella konsekvenser framkommer att det finns risk att personer avviker: ”Migrationsverkets arbete med självmant återvändande försvåras, t.ex. genom att personen avviker.”
Mängder försvinner
Källan på Migrationsverket säger att mängder av individer med verkställighetsbeslut har försvunnit utom Migrationsverkets kontroll.
– Det handlar om hur många som helst. Vi har ingen aning om hur många som håller sig undan ute i samhället. Det gäller även människor som begår brott i Sverige och döms till utvisning. Dessutom ställer det till problem med verkställigheten till en del länder, om personen själv inte vill återvända, som till Somalia, Irak eller Iran. Dessa länder tar inte emot folk om de inte frivilligt återvänder. Vill man inte så vill man inte, och då är det också meningslöst att låsa in människan, säger källan.
Migrationsverket svarar
Bulletin har sökt ansvariga på Migrationsverket för intervjuer. Presstjänsten meddelar dock att de inte lotsar oss vidare till någon att intervjua, utan väljer att svara skriftligt från presstjänsten. De svarar:
”När det kommer till internrevisionens rapport så har de kommit till slutsatsen att Migrationsverket sällan fattar beslut om förvar och att internrevisionens rekommendation är att Migrationsverket ska se över hur myndigheten fattar beslut och fördelningen mellan Migrationsverket och Polis avseende förvarsplatserna.
Rapporten har presenterats och myndigheten har fattat beslut om att utreda närmare de rekommendationer som framförs i rapporten. Det är således för tidigt att idag berätta hur rekommendationerna kommer att omhändertas.
Det är dock viktigt att framhålla att platserna på Migrationsverkets förvar nyttjas fullt ut, det vill säga, det är näst intill full beläggning på förvarsplatserna.”
Har du tips? Kontakta journalisten Henrik Sjögren, Henrik@bulletin.nu. Du har grundlagsskyddad rätt att förbli anonym.
Läs även: Otillräckliga säkerhetskontroller av personalen på Migrationsverket
Läs även: Ribbenvik: Vi tvingades höja vår förmåga något enormt
Läs även: Mängder av olovliga slagningar på Migrationsverket
Läs även: Ingen match för den som vill infiltrera Migrationsverket
Läs även: Migrationsdomstolarna: Rekordstort antal säkerhetsmål
Läs även: Merit Wagers blogg. Merit Wager har i många år skrivit om Migrationsverket, där hon har intervjuat anonyma källor om de problem som finns på myndigheten.