Facebook noscript imageItalien: Palestinier kopplade till Socialdemokraternas systerparti Fatah planerade terrrorattentat
Utrikes
Italien: Palestinier kopplade till Socialdemokraternas systerparti Fatah planerade terrrorattentat
Tre personer har gripits i Italien, misstänkta för att ha planerat terrordåd. Arkivbild. Foto: GREGORIO BORGIA/AP/TT
Tre personer har gripits i Italien, misstänkta för att ha planerat terrordåd. Arkivbild. Foto: GREGORIO BORGIA/AP/TT

Italiensk polis har frihetsberövat tre palestinier som misstänks för att ha planerat terrordåd. Enligt polisen ska palestinierna ha planerat terrorattacker mot civila och militära mål. Palestinierna uppges vara en del av Al-Aqsamartyrernas brigader en terroristgrupp kopplad till svenska Socialdemokraternas systerparti Fatah.

De tre männen, Anan Kamal Afif Yaeesh, Ali Saji Ribhi Irar och Mansour Doghmosh, hade fått uppehållstillstånd i Italien med hänvisning till humanitära skäl rapporterar I24.

På måndagen utfärdades häktningsmisstankar om terrorism mot männen i staden L’Aquila i mellersta Italien. En av männen har suttit frihetsberövad sedan 29 januari enligt italienska medier.

Enligt italienska åklagare hade männen planerat att skicka en bil med självmordsbomb in i Avnei Hefetz, en israelisk bosättning i Judeen och Samarien/Västbanken.

Israel har begärt att de gripna utlämnas, då de uppges ha kopplingar till en terrorgrupp som är verksam i ett flyktingläger på Västbanken.

Den israeliska förfrågan behandlas av en domstol i staden L’Aquila i mellersta Italien.

Männen är enligt italienska åklagare tidigare medlemmar av Al Aqsamartyrernas brigader, den stridande delen/terroristdelen av palestinska partiet Fatah. Fatah är svenska Socialdemokraternas systerparti.

De tre männen hade grundat en terrorcell som kallas ”Rapid Response Group – Tulkarmbrigaderna” och är en del av nätverket kring Al Aqsamartyrernas brigader.

I ett Whatsappmeddelande från den 9 januari mellan Anan Kamal Afif Yaeesh och Al Aqsamartyrernas brigaders ledare Munir Almagdah skriver Yaeesh: ”Det är en självmordsenhet, redo att agera omfattande och snart”.