Det preliminära valresultatet från Vellinges unika folkomröstning om framtiden för Naturum visar att ja-sidan segrat. Men valdeltagandet var lågt i största delen av kommunen, som förutspått av kommunalrådet Carina Wutzler.
Det moderata kommunalrådet Carina Wutzler har tidigare sagt:
– Det här är inte en stor fråga för de flesta invånarna. Det är en fråga som mest berör de som bor i Skanör-Falsterbo.
Valresultatet stämmer väl överens med Carina Wutzlers iakttagelser. Ja-sidan fick 6 128 röster och nej-sidan 1 463 röster. Valdeltagandet var högt i de närmast berörda valdistrikten men det låg på knappt 28 procent i hela kommunen inklusive blankröster och ogiltiga röster. I Falsterbo var det nästan 47 procent och i Skanör 43 procent. I Vellinge södra östra var det endast 17 procent.
Dessutom är en kommunal folkomröstning endast vägledande. Det är osäkert om politikerna kommer att bry sig om resultatet.
– Men Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna har redan sagt att de anser att valdeltagandet är tillfredsställande med tanke på pandemin. Kristdemokraterna har deklarerat att de vill ha tillbaka Naturum oavsett valutgången. Det är fortfarande oklart vad Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna vill för tillfället, säger Daniel Johnsson, vice ordförande i Falsterbonäsets Naturvårdsförening.
– Ett resultat på 30-40 procent anses normalt i kommunala folkomröstningar. Nu hamnade vi lite under det, säger han. Men det är inte konstigt med rådande omständigheter eftersom Moderaterna hyrde ut Naturums lokaler efter att det var klart med en möjlig kommunal folkomröstning.
– Nu blickar vi framåt, säger Daniel Johnsson. Att ens 28 procent gick iväg och röstade för detta är helt fantastiskt.
Läs även: Uppror i Vellinge
Carina Wutzler har i frågan om Naturum jobbat enligt devisen: Att förändra innebär inte att försämra. Här följer några frågor till henne som ställdes före folkomröstningens utgång.
Kritiker har sagt att beslutet om att säga upp Naturum, Konsthall och turistinformationen inte förankrades inom den moderata kommunfullmäktigegruppen utan att de fick läsa om detta tänkta beslut i tidningen. Hur togs beslutet?
– Vi har haft en bred diskussion i kommunstyrelsegruppen vid flera tillfällen under 2020. Vi var överens om att göra detta.
– Beslutet om att lägga ner Naturum är tagit i fullmäktige. Där röstade var och ett av partierna för sin budget vilket är brukligt. Denna fråga hade ingen särskild omröstning eftersom det inte går att lyfta ut en fråga. Övriga partiers skuggbudgetar innehöll samma anslag till Naturum som moderaternas, det vill säga 0 kronor. Utom Centerpartiet som ville sänka anslagen till 3 miljoner kronor. Det var bara Miljöpartiet som ville ha kvar verksamheten i den form den var.
Hur kommer pengarna att användas nu?
– 8,6 miljoner kronor lyftes bort ur budgeten vilket är vad anläggningen Falsterbo Strandbad kostade. Naturum var inkluderat i detta. 1,6 miljoner kronor lades särskilt på natursatsningar. Ingen hade någon avvikande åsikt vad gäller Naturum.
– Vi måste fundera på hur vi använder skattebetalarnas pengar. Nu lägger vi istället 7 miljoner mer på äldreomsorg och utbildning och 1,6 miljoner kronor på natursatsningar. Vi ska ha naturvandringar med guider, vi kommer att anställa dem själva eller låta föreningarna sköta det. Vi fortsätter att anordna Falsterbo Bird Show och barn i årskurs 4 ska få en lokal naturupplevelse i enlighet med ”naturgarantin”.
Moderaterna ville ha en genomlysning av aktiviteterna på Strandbaden. Ändå sades alla verksamheter upp innan något alternativ kunde presenteras för övriga partier och allmänheten. Borde man inte ha inväntat denna utredning?
– Nej, det behövs ingen utredning. Vi hade mycket statistik om vem som deltagit i aktiviteter, jag vet inte vad en utredning skulle svarat på. En del aktiviteter kommer att fortsätta. Hela naturen finns ju kvar.
Er ambition är att skapa Naturmagasinet i gamla godsmagasinet i Falsterbo. Vad för verksamhet är tänkt att hållas där?
– Det stämmer, det kan bli en samlingslokal för information, det är en enklare kulturminnesmärkt byggnad, det går inte att göra toaletter i den men dessa finns längst skåneleden några hundra meter därifrån. Den stora tanken är att spridda ut Naturums verksamhet på flera platser. Om man vill ta sig till naturreservatet Måkläppen tar man sig inte till Naturum först utan det är bättre med guidningar på Måkläppen.
– Naturum finns 32 men bara ett fåtal drivs förvaltas och finansieras av kommuner de flesta av länsstyrelsen och föreningar. Naturvårdsföreningar kanske kan drivas utan att belasta skattebetalarna, avslutar Carina Wutzler.
TEXT: Margaret von Platen
Läs även: Moderaten som satte stopp för valfrihet