
Jämställdhetsmyndighetens framtid har varit uppe för diskussion i Tidöpartiernas budgetförhandlingar, uppger källor till Ekot. Men enligt samma nyhetsförmedlare väntas de nu få fortsätta sin verksamhet. Den omstridda myndigheten har tidigare uppmärksammats för att kategorisera kvinnors våld mot män som ”mäns våld mot kvinnor”.
Regeringen och samarbetspartiet Sverigedemokraterna har tidigare aviserat att man har för avsikt att kapa antalet myndigheter. Målbilden är att effektivisera statsförvaltningen.
Enligt SR Ekot ska Jämställdhetsmyndigheten ha varit en myndighet vars framtid diskuterats när budgeten förhandlats Tidöpartierna emellan. Myndigheten kommer emellertid få vara kvar även 2025, enligt uppgifter till Ekot. De rapporterar att Liberalerna anser att myndigheten är viktig.
Omstridd myndighet
Jämställdhetsmyndigheten bildades i januari 2018. Beslutet om att grunda myndigheten togs av riksdagen 2017 och den dåvarande jämställdhetsministern Åsa Regnér (S) ansåg att jämställdhetspolitiken var för splittrad.
M, KD och SD var å sin sida emot upprättandet av myndigheten och ett av argumenten som anfördes var att det rörde sig om symbolpolitik.
December 2018 togs beslut om att avveckla myndigheten. Detta efter att Moderaternas och Kristdemokraternas budgetförslag röstats igenom i riksdagen. I Januariavtalet mellan S, MP, C och L kom emellertid partierna överens om att myndigheten fick fortsätta.
”Mäns våld mot kvinnor”
Den omstridda myndigheten uppmärksammades 2022 när Kvartal rapporterade att myndigheten i en handbok använde ”mäns våld mot kvinnor” som ett paraplybegrepp.
Utöver när män slår kvinnor innefattade begreppet – enligt myndighetens definition – även kvinnors våld mot män, våld i samkönade relationer och “kommersialisering och exploatering av kvinnokroppen i reklam, medier och pornografi i syfte att reproducera föreställningar om kvinnors underordning”.
Bulletin söker jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) för en kommentar.
Läs även: Regeringen upptäckte 25 fler myndigheter