Facebook noscript imageDahlman: Januaripartierna bluffar med en endagskurs om Sverige
Carolin Dahlman
Krönikörer
Dahlman: Januaripartierna bluffar med en endagskurs om Sverige
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Jökens obligatoriska kortkurs för asylsökande känns mest som valfläsk. Än så länge ställs inga rejäla krav på migranter att respektera svenska värderingar – vad än Morgan Johansson (S) påstår.

KRÖNIKA. ”Alla asylsökande som vistas här i landet ska veta vilka rättigheter och skyldigheter som gäller och hur livet här ser ut”, meddelade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) nyligen…

…och presenterade sedan – tadaaaa – ett förslag om att utöka introduktionen för asylsökande från frivilliga 3 timmar till en hel dag obligatorisk kurs. Åtta timmar inklusive fika och toapaus då?

Denna heldag ska fyllas till brädden. Listan över ämnen är lång och man kan bara gissa hur djupt föreläsarna kommer att hinna gå in på bland annat följande: boende, återvändande, uppehållstillstånd, ekonomiskt bistånd, skola, arbetsliv, hälso- och sjukvård, brandskydd, arbetsförmedling, utbildningsinsatser, civilsamhället, barns rättigheter, jämställdhet, rättigheter för hbtq-personer, samtyckeslagstiftning, våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck, månggifte, könsstympning, barnäktenskap, rasism (såsom antisemitism, afrofobi, islamofobi), demokrati, religionsfrihet, föreningsfrihet, yttrandefrihet, öppenhet, jämställdhet, skydd mot diskriminering, krav för medborgarskap och medborgartest. 

Puh. Min gissning är att det blir rätt ytligt. Vad tror du?

”De kommer att få en utbildning om livet i Sverige, om utbildning, lagar, demokrati, normer och värderingar. Någonting som är oerhört viktigt för alla att ha med sig”, sade Nyamko Sabuni.

Men januaripartiernas löfte att nu minsann ska invandrarna lära sig hur livet här ser ut låter aningen överdrivet optimistiskt, för vad hinner man ta in på så kort tid som en dag? Ambitionen är god, men man ska nog inte ha enorma förhoppningar om att asylsökande blir feminister och tänker radikalt annorlunda kring hederskulturer eller homosexualitet efter åtta timmar i skolbänken. 

Det hela andas publikfrieri via en radda buzz words som ska lugna en väljarkår som oroar sig över att mångfald inte enbart är positivt utan kan innehålla sådant som polygami och hedersförtryck. 

Är det väl använda pengar om de ändå måste åka hem? Tveksamt.

Jag är skeptisk till värdet och ifrågasätter prioriteringen av energi och resurser. 

Dels uppkommer frågan hur man ska kunna kontrollera att alla verkligen går kursen. Inte kommer polisen att stövla in på asylboenden och tvinga folk till datorn. Enligt Migrationsverket kräver också ytterligare sanktions- och påtryckningsmedel en lag- eller förordningsändring. Johanssons pressekreterare meddelade att frågan om obligatorium/sanktioner "på grund av att det finns EU-rätt att förhålla sig till" nu analyseras. Man kan alltså ana att det kan bli svårt att genomföra.

Dels kan man ifrågasätta om detta är värt pengarna. Samhällsintroduktionen kommer att kosta 9 miljoner 2021 och sedan 32 miljoner per år 2022 och 2023. Migrationsverket brukar tala om att det talas 160 språk i gruppen som söker asyl; ska det finnas tolkar till alla och vad är priset för att anlita dem? 

Asylrätten ger vem som helst rätt att komma till Sverige och söka lyckan, men två av tre får faktiskt nej. 2019 beviljades bara 29 procent asyl. Om väntetiden är i snitt 10 månader ger det oss visserligen en möjlighet att lära dessa andra 71 procent mer om svenska värderingar, men är det väl använda pengar om de ändå måste åka hem? Tveksamt.

Endagskursen är ett resultat av Januariöverenskommelsen (punkt 40) och måste därmed genomföras. Men det vore bättre att lägga tid och pengar på att hjälpa dem som faktiskt får asyl och definitivt kommer att stanna här i Sverige?

Det är de 29 procenten som ska stanna vi bör fokusera resurserna på. I dagsläget erbjuds de så kallad samhällsorientering. Det är inget tydligt krav att delta, även om kommunerna sedan 2019 är ålagda att erbjuda 100 timmars undervisning. 

I Länsstyrelsen Västra Götalands genomgång av kurserna 2019 kunde man läsa att ”det saknas ett nationellt och enhetligt system för statistikföring, registrering av uppgifter om anmälda deltagare, samt uppföljning inom kommunerna av samhällsorientering”. 

Det vill säga, det verkar inte fungera jättebra. 

Jag har även försökt få ut exakt vad man lär sig på kursen men hänvisas till Boken om Sverige och ett antal rubriker över vad man går igenom; ingen kan berätta exakt vad lektionerna innehåller. 

Här behövs mer ordning! Växjö kommun är en förebild som fler kan ta efter. Där har man ställt krav på avklarad kurs med 100 procent närvaro för att få försörjningsstöd. Kunskapsmålen testas och godkänd examination är ett villkor för intyg och bidrag. Ja, hur svårt kan det vara att vara så bestämd kring att de som vill ha vår hjälp faktiskt förstår hur Sverige funkar? 

Krav och kurspengar bör riktas mot dem som ska bygga sig ett liv här i Sverige, så att de lär sig mer om hur landet fungerar och vad som förväntas av dem. Men januaripartiernas obligatoriska kurs för samtliga asylsökande kan vara bortkastad energi och bortslösade pengar. 

Migrationsministern fick visserligen en chans att låta bestämd och handlingskraftig, men det finns skäl att syna hans bluff.

TEXT: CAROLIN DAHLMAN
Krönikör i Bulletin
carolin@bulletin.nu
Facebook: Carolin Hanna Dahlman
Twitter: carolindahlman 

Detta är en krönika i Bulletins nyhetsdel. De åsikter som framförs är skribentens egna. 

Carolin Dahlman

Carolin Dahlman är högerliberal krönikör. Hon har studerat fil kand i statskunskap och sociologi samt journalistik för akademiker vid Uppsala universitet. Hon har arbetat som politisk opinionsjournalist sedan 1997, senast som politisk redaktör för Kristianstadsbladet i sju år. Hon har skrivit böcker och rapporter för Timbro samt krönikor och debattartiklar för ett stort antal medier.