Dagen före julafton släcktes kanalen Swebbtv av Youtube. Bulletin får knapphändiga svar från Google.
Strax före jul raderades samtliga filmer från kanalen Swebbtv, en sajt inom invandringskritisk alternativmedia, från Youtube. Det handlar om så många som ett hundratal filmer. Raderingen har föranlett en kampanj hos bland annat alternativa medier som av sympati har stängt ned sina sajter under 24 timmar, samt kritiserats av SD-ledaren Jimmie Åkesson.
Mikael Willgert driver Swebbtv och är även programledare i kanalen. Han säger till Bulletin att han var mer eller mindre förberedd på att kontot skulle stängas ner närsomhelst. Youtubes ägare Google hade redan raderat två videor från kanalen tidigare i år. Det brukliga förfarandet, säger Willgert, är att när en tredje video får varningar raderas hela kanalen tillsammans med den, vilket var fallet med Swebbtv.
– Den första varningen vi fick gällde ett program där vi diskuterar vetenskapen kring corona. Den andra varningen riktades till programmet Matti och Katti, där vi varnades för “hatretorik”. Tredje videon handlade också om corona, säger Mikael Willgert.
Det tredje programmet diskuterar den så kallade “Great reset”, en konspirationsteori som handlar om att världsledare använder, eller startade, pandemin för att styra över den globala ekonomin. Teorin är ibland sammankopplad till motståndet mot coronavaccinet.
Swebbtv har tidigare fått kritik, bland annat av SR Medierna, för att föra fram konspirationsteorier. Kanalen har till exempel fört fram teorin att Olof Palme inte mördades utan hade HIV.
Youtube är ett privat företag med regler som användaren går med på när man laddar upp videor. Varför är det fel att Youtube kan ta bort sådant som strider mot reglerna?
– Reglerna uppdateras och förändras hela tiden. När vi gick med i Youtube för fem år sedan var det ingen som sa att man inte fick säga att man var tveksam till corona. Det här är regler som har kommit till nu. Reglerna är inte tydliga utan väldigt ospecifika. Även när man överklagar får man aldrig tydliga svar, säger Mikael Willgert.
"Vem är nästa att drabbas?"
Redan i fjol stängde Youtube ner Swebbtv för att ha brutit mot techföretagets regler. Efter kritik meddelade dock Google att det var fel att radera hela kanalen och innehållet återställdes.
– Då stängdes vi ner utan förvarning. Det går aldrig i förväg att veta vilka videor som tas bort. Det skulle fungera om det var uppgjorda regler men de är väldigt flytande, säger Mikael Willgert.
Under tisdagen beslutade sig flera sajter inom så kallad alternativ media för att släcka ner sig själva, som en protest mot att Swebbtv raderades från Youtube. Bland de sajter som har deltagit i protesten finns Samhällsnytt, Exakt24 och Nya Tider. Även Nyheter Idag, en nyhetssajt i tabloidform, har deltagit i protesten.
– Det handlar inte om Swebbtv utan om principen. Om vi inte tar striden när Swebbtv drabbas, vilka är nästa på tur att stängas av? frågar sig Chang Frick, grundaren av Nyheter Idag.
I dag sker nästan all opinionsbildning på digitala plattformar ägda av privata företag som Twitter, Facebook och Youtube, menar Chang Frick. Det är de som står för dagens infrastruktur. Precis som Mikael Willgert säger han att Youtubes regler är otydliga och riskerar att begränsa yttrandefriheten.
– Reglerna är så allmänt hållna att de är gummibands-begrepp. Om du riskerar att bli nedstängd vill du gärna veta var gränserna går. Men det vet du inte. Sådana svar får du inte från Google.
Google fåordigt
Bulletin kontaktade under helgen Google för att få svar på varför hela Swebbtv:s konto stängdes ner. Svaret som Googles kommunikationschef för norra Europa, Mark Jansen, skrev är att företaget har strikta policyer för vad som är tillåtet att ladda upp på Youtube:
"Material som bryter mot dessa riktlinjer tas bort från plattformen, under tredje kvartalet i år togs 7,9 miljoner sådana videoklipp ner. Vi går inte in på detaljer kring enskilda policybeslut, men på ett allmänt plan – kanaler som bryter mot regelverket får ett antal varningar, och vid upprepade regelöverträdelser kan kanaler tas bort i sin helhet. Våra innehållspolicyer sätts globalt. Även arbetet med att se till att policyerna efterlevs sköts globalt och centralt, inte av de lokala kontoren."
Bulletin har återigen kontaktat Google med följdfrågor om ifall det finns en risk att olika kanaler behandlas på olika sätt. Bland annat finns det diktaturer, som Iran, som har mer eller mindre oberoende mediekanaler på Youtube.
Bulletin får dock inget direkt svar från någon företrädare för företaget. I stället skickas främst länkar som handlar om vilka policyer som Youtube har, hur de har utvecklats fram och vad som är avvägningarna kring borttagande av material.
Bland Youtubes policyområden och riktlinjer finns en punkt som täcker “felaktig information om covid-19”, men också sådant som cybermobbning, våldsamt innehåll och hatretorik.
Menar att politik finns bakom
Chang Frick säger att det främst är alternativa “högermedier” som drabbas av avstängningar från olika plattformar. Främst när det handlar om medier som betraktas som populistiska. För honom är det dock en liberal princip att även “halvtokiga” människor ska få komma till tals.
– Ett lackmustest för yttrandefriheten är att tillåta knäppgökarna att hålla på med sitt. För i morgon vet vi inte vem som stämplas som knäppgök, säger han.
Både Mikael Willgert och Chang Frick misstänker att det kan finnas politiska avsikter bakom nedstängningen av Swebbtv. Detta baserar de på ett möte som bland andra justitieminister Morgan Johansson hade med Google, Twitter och Tidningsutgivarna för två år sedan, där Google lovade att man skulle ta ett större ansvar mot hot och hat på nätet.
“I ett första skede vill jag se en dialog och en självsanering. Det är ju så vi har löst det för de traditionella medierna, men om det inte går är jag inte främmande för att gå fram med lagstiftning, antingen på nationell nivå eller på EU-nivå”, sa Morgan Johansson till TT i mars 2018.
Justitieministern sa vidare att regeringen ville öka pressen på bland annat Google.
”Det jag förstår är att de vill göra saker bättre. De vill ju inte sammankopplas med hat och våld. Jag tror de förstår att de nu är i ett sådant läge att de är beredda att lyssna på kritiken. Och om vi i regeringen kan agera för att öka pressen på dem så är det ett initiativ jag gärna tar."
Angående nedstängningen av Swebbtv menar Morgan Johansson att det är Youtube själva som bestämmer vad man låter ligga uppe på sin plattform.
“Regeringen har inte på något sätt försökt påverka detta eller censurera något”, skriver ministern till DN.
SD-ledaren Jimmie Åkesson kritiserar i dag nedstängningen av Swebbtv och uppmanar regeringen att agera. Han skriver på Twitter:
”Riksdagspolitiker, Europaparlamentariker, politiska partier, journalister, alternativmedier, influencers, youtubers m m har de senaste månaderna fått inlägg i sociala medier bortplockade, fått sina konton låsta och blockerade. Det med den vaga förklaringen 'Du bryter mot communityreglerna'. Varför står den svenska regeringen och ser på när amerikanska teknikjättar censurerar det svenska politiska samtalet? Man behöver inte hålla med om allt som skrivs, och tro mig, jag håller inte med om allt som skrivs i svenska medier. Men jag står ändå upp för deras okränkbara rätt att finnas och att verka.”
Även Chang Frick säger att det borde vara enkelt för Morgan Johansson att kritisera nedstängningen av sajten.
– Om han menar att regeringen eller politiken inte har påverkat Google i detta så är det enkelt för honom att kritisera att Youtube stänger ner en kanal som har en ansvarig utgivare. Hade det låtit likadant om de hade stängt ned Dagens Arena eller ETC?
TEXT: ANA CRISTINA HERNÁNDEZ
Läs mer: Gudmundson: Censur på internet kommer alltid att vara ett problem
Läs mer: Dahlman: Det är bara korkat att tysta sina meningsmotståndare