Det är landets fyra storstadsregioner som lockar när man är redo att flytta för ett jobbs skull, enligt en undersökning utförd av Demoskop. Färre än en av tre uppger de helst skulle vilja flytta till landets två nordligaste län där flera arbetsintensiva satsningar för närvarande sker.
Regeringen och näringslivet vill få fler människor att flytta dit jobben finns. Det lär bli en svår utmaning, eftersom endast tre av tio uppger att de är beredda att flytta för att ta ett jobb, enligt Demoskops undersökning. Intresset att ta jobb i Västerbottens och Norrlands län är ännu lägre.
Många företag satsar på ny teknik för klimatomställning i den norra delen av landet, vilket skapar jobb inom olika områden som industriell tillverkning, IT, transport men även inom undervisning och i vården. Arbetslösheten i de två nordligaste länen ligger runt sex procent jämfört med över åtta procent i landet som helhet.
Läs även: Svalt intresse att flytta till Northvolt-jobben bland långtidsarbetslösa
Unga män är mest benägna att flytta dit jobben finns. Mer än hälften uppger att de är villiga att ta sitt pick och pack och flytta. Bland den övriga befolkningen är intresset dämpat med enbart en av tre redo att göra detsamma och då helst till landets storstadsregioner.
Det är främst yngre mellan 18 och 32 år som säger sig vara villiga att flytta för jobbets skull. Nära hälften av denna ålderskategori svarar jakande på denna fråga, enligt undersökningen. Siffran sjunker till en av fyra för dem mellan 33 och 65 år.
”Vi har en speciell situation där arbetslösheten är hög och många vill byta jobb, men få vill flytta. Samtidigt vet vi att det finns massor av spännande jobbmöjligheter ute i landet”, säger Christian Hultén, divisionschef för bemanning på Lernia.
Män villigare att flytta än kvinnor
Män är överlag mer positivt inställda till en flytt än kvinnor. Runt hälften av samtliga tillfrågade säger sig redo att flytta till landets fyra storstadsregioner. Färre än en av tre uppgav att de helst skulle vilja flytta norrut eller till Kronobergs och Blekinge län.
Undersökningen, som utfördes av Demoskop på uppdrag av Lernia, omfattade 5 000 personer mellan 18 och 65 år som inte gått i pension.
Läs även: Andelen långtidsarbetslösa fortsätter ticka uppåt – närmar sig hälften av alla arbetslösa