Facebook noscript imageJohn Cleeses bok – en elakt munter guide till att vara kreativ
Kultur
John Cleeses bok – en elakt munter guide till att vara kreativ
John Cleese är fortfarande en mycket rolig människa. Foto: Direwolf73 (CC BY-SA 2.0)
John Cleese är fortfarande en mycket rolig människa. Foto: Direwolf73 (CC BY-SA 2.0)

John Cleese har skrivit en riktigt munter bok, skriver David Lindén.

Han har gjort det igen. Humorns mästare John Cleese är visserligen hela 84 år men han lämnar ingen rast och ingen ro. Med glad kreativitet, elaka pikar och ett ständigt fascinerande språk tar han sig an den värsta mardrömmen en humorist av den gamla skolan kan ha; vår tids puritanism eller vad som i vanliga fall kallas ”wokeness”. Hans senaste bok Creativity: A Short and Cheerful Guide publicerades 2020 och har nu översatts till svenska. Det i sig är en kulturgärning och läser man Cleese förstår man varför den också var värd att översätta.

Det är humorns mästare som ger en rad konkreta råd till den som just vill vara kreativ. På svensk botten kan den jämföras med salig Göran Häggs (1947–2015) Författarskolan då det är långt ifrån långa filosofiska diskussioner utan snarare en rad konkreta råd, självfallet också med en stor portion varm humor. Råden är alltifrån att man ska skriva om det man känner till, lära sig hantera bakslag och alltid vilja få panik. Om man själv tycker att det man åstadkommit är skitdåligt, det händer den bäste, är man på rätt väg och ska därefter lära sig att inhämta andras åsikter. Dessutom är han i förordet precis så pass rolig som man skulle kunna förvänta sig. Smaka bara på följande formulering:

”Många människor som skriver om kreativitet är mycket, mycket smarta. De är mycket smartare än jag, men de är ofta faktiskt inte särskilt kreativa själva.”

Så talar en sann brittisk humorist som på sin ålders höst har valt att dra ut i strid för att bevara odödliga former av humor. Han erkänner dessutom att han delvis gör det för att betala underhåll till sina exfruar. Men det är självklart inte hela sanningen. Han gör det också av kärlek till det fria och öppna samhället där man ska ha rätt att kunna skämta om allt. I flera intervjuer har han dessutom betonat att humorinskränkningen vi ser idag nästan är värre än på 1970-talet då filmen Life of Brian förbjöds i det då mycket religiösa Norge. Därefter marknadsfördes den i Sverige med underrubriken att ”den här filmen är så pass rolig att den förbjöds i Norge”. En formulering som hela Monthy Python-gänget tyckte var ytterst underhållande.

Om man vill ge någon annan eller sig själv en rejäl dos i kreativitet ska man köpa boken till jul. Dessutom ska det nystartade förlaget Nopolar Publishing ha en eloge att de satsar på att översätta anglosaxisk litteratur. Förhoppningsvis kommer fler spännande titlar att förgylla också den svenska läsekretsen. Det här är en riktigt bra början. Själv unnade jag mig boken i för tidig julklapp och tänker ge bort ytterligare ett exemplar i jul. Men det är mellan mig och jultomten.

John Cleese, Kreativitet: En kort och munter guide, kan köpas på Adlibris.

Läs även: Ingvar Andersson tecknar en sjuk monark i helfigur

David Lindén

Jag är författare och historiker. På Bulletin är jag kulturchef.

Kan nås på david@bulletin.nu