Facebook noscript imageJudisk flicka mobbades – nu lämnar familjen Malmö för Israel
Nyheter
Judisk flicka mobbades – nu lämnar familjen Malmö för Israel
Öresundsbron sedd från sydöstra Malmö. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT.
Öresundsbron sedd från sydöstra Malmö. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT.

En judisk familj i Malmö vars dotter utsatts för judehat har bestämt sig för att flytta till Israel. Det berättar familjen för DN bara några dagar innan en internationell konferens om antisemitism i staden.

– Håll ni era fina tal, så flyttar vi så länge, säger flickans mamma.

Det var i våras som trakasserierna mot den tolvåriga flickan började efter att hon visat en judisk ljusstake, även kallad chanukkia, på en SO-lektion där olika religioner diskuterades.

Kort därefter möttes hon av en spottloska på sin jacka i kapprummet, och vid hennes hängare klottrades flera gånger ”Fuck Israel” och ”Free Palestine”. I korridoren sade en elev på arabiska ”jag hatar henne och hela hennes äckliga folk”.

Läs även: Trakasserier mot judisk flicka i Malmö utreds av DO

I somras riktades ett hot mot henne på Tiktok, och när höstterminen började fortsatte mobbningen.

Nu säger flickans föräldrar till DN att familjen kommer flytta till den israeliska staden Ra’anana, strax norr om Tel Aviv, nästa sommar.

– Jag är svensk i hjärtat och skulle helst bo kvar. Men det finns ingen framtid för oss som judar här i Malmö. Israel känns långsiktigt som det tryggaste, säger flickans mamma.

Tre polisutredningar har lagts ned med hänvisning till att det handlar om minderåriga. I veckan meddelades att Diskrimineringsombudsmannen (DO) granskar fallet.

Stockholm inget alternativ

Flera vänner till familjen har flyttat till Stockholm, men även där är familjen rädd för att det ska kunna uppstå problem i framtiden.

– De tycker att vi ska flytta dit i stället för till Israel. Men vi känner att det bara skulle vara att skjuta upp något oundvikligt i några år. Det blir allt svårare att leva som jude i Sverige, säger pappan.

Malmös problem med antisemitism – till stor del kopplat till grupper med rötter i Mellanöstern – har flera gånger uppmärksammats i internationella medier.

För snart tio år sedan skickade USA:s president Barack Obama sitt särskilda sändebud mot antisemitism, Hannah Rosenthal, till staden. Hon kritiserade kommunstyrelsens dåvarande ordförande Ilmar Reepalu (S), som bland annat uppmanat judiska församlingen att ta avstånd från Israels agerande i Gaza.

– Jag vet inte vad som finns i hans huvud eller hjärta. Men jag vet att språket han använder är antisemitiskt, sade hon efter ett möte med Reepalu.

Konferens om antisemitism

På onsdag hålls Malmöforum, en internationell konferens om hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism, som statsminister Stefan Löfven (S) har tagit initiativet till. Stats- och regeringschefer från ett 50-tal länder är inbjudna – och planen är enligt TT att de ska presentera konkreta åtaganden om vad var och en kommer att bidra med på området framöver.

Läs även: Antisemitismen: Malmö stad försvarar rapport som lägger ansvar på lärarna

Flickans mamma säger att hon skulle vilja tala på evenemanget.

– Jag vill berätta hur det har varit för (min dotter) och för oss. Om vår verklighet som judar i Malmö, säger hon.

Sören Billing