Senaste veckorna har Stockholmsområdet drabbats av flertalet skjutningar och sprägningar. Justitieminister Gunnar Strömmer besökte Södertälje under måndagen för att diskutera den organiserade brottsligheten och Bulletin är på plats för att täcka besöket.
De senaste dagarna och veckorna har Stockholm skakats av flera sprängningar och skjutningar. Detta kommer efter ett rekordår med 63 dödsskjutningar 2022. Södertälje är en av de platser som där ett antal dödsskjutningar ägde rum förra året.
Justitieminister Gunnar Strömmer besökte under dagen Södertälje som en del av fokuset på arbetet mot den organiserade brottsligheten i Stockholmsområdet och de senaste veckornas utveckling där.
– Senaste dagarnas händelser i Stockholm säger polisen är i hög grad narkotikarelaterade, en konflikt om narkotikahandeln i Stockholm, säger justitieminister Strömmer.
Han beskriver den ökade grova brottsligheten som går att skönja i den senaste tidens skjutningar och sprängningar som “toppen av ett isberg”. Strömmer menar att den sortens brottslighet som för närvarande drabbar Stockholmsområdet är systemhotande.
– Den griper in i välfärden, den tränger in över den offentliga förvaltningen och det är en brottslighet som inte tvekar att påverka politiska beslut eller försöka ta kommando över beslut i myndigheter, säger Strömmer.
Unga förövare
Justitieministern säger vidare att Stockholmsregionen upplevt en eskalering av brottsligheten och att siffrorna är oroväckande. Sverige hade 63 dödsskjutningar förra året, medan grannländerna hade inalles tio: Norge hade fyra, Danmark fyra och Finland två.
Det är tydligt att det är dramatiska siffror och Strömmer beskriver läget som en “exceptionell situation” där alla tillgängliga medel måste tas till. Han förklarar vidare att förövarna bakom den eskalerade situationen är unga.
– Polisen bekräftar att flera av de personerna man gripit med anledning av skjutningarna och sprängningarna är barn. Det är 13–14 åringar, eller 15-åringar som grips med automatvapen.
Strömmer menar att det är problematiskt och att myndigheter måste samarbeta bättre med polisen för att bekämpa brottsligheten.
– Det är uppenbart att egentligen är vår rättsstat och vår socialstat inte rustad för att hantera en sådan situation, men nu måste den hanteras, säger Strömmer.