Facebook noscript imageJustitieministern sätter press på polisen – måste visa resultat
Nyheter
Justitieministern sätter press på polisen – måste visa resultat
Rikspolischefen Anders Thornberg talar under Folk och Försvars rikskonferens i Sälen på tisdagen. Foto: Henrik Montgomery / TT
Rikspolischefen Anders Thornberg talar under Folk och Försvars rikskonferens i Sälen på tisdagen. Foto: Henrik Montgomery / TT

Justitieministern Gunnar Strömmer talade under gårdagen på Folk och försvars rikskonferens och sade att regeringen vill se ett effektivare polisarbete. Pressen på polisen ökar efter ett mörkt år i fjol, där Sverige fick se rekordsiffror i antalet dödsskjutningar.

Under veckan har Folk och försvars rikskonferens pågått i Sälen. Under gårdagen talade bland annat justitieminister Gunnar Strömmer (M) om att regeringen vill se en effektivare polismyndighet.

– Medborgarna har berättigade förväntningar på resultat, säger justitieminister Gunnar Strömmer.

Rikspolischefen Anders Thornberg håller med om att polisen måste bli bättre på att leverera. 2022 var ett mörkt år med rekord i antalet dödsskjutningar, hela 63 personer dödades i gängskjutningar i fjol.

Regeringen har gett polisen i uppdrag att förbättra sin operativa förmåga. Det handlar framförallt om att förbättra sitt arbete med Noa och att Nationellt forensiskt center måste bli mer effektivt.

Polisen kommer att lämna en första redovisning av en kartläggning för olika förbättringar till regeringen redan i april i år.

Tufft för poliserna

Enligt rikspolischefen Anders Thornberg är polisen hårt pressade och ansträngda som ett resultatet av det eskalerande gängvåldet.

– Men vi måste kunna göra bättre framöver. Vi måste bli mer effektiva, vi måste leverera bättre, säger han.

Angående att förbättra bland annat Noa säger Thornberg att det arbetet redan inletts. Han noterade att polisens arbete när det kommer till dödsskjutningar måste förändras, då tillvägagångssättet vid mord är annorlunda och polisens arbete måste anpassas utefter det.

Trots att antalet poliser blivit fler och nya verktyg getts för att förbättra hanteringen av brott och utredningar, har ändå gängvåldet ökat.

– Men vi ser skillnad. Det har aldrig varit så många gängkriminella gripna. För grovt vapenbrott griper vi en per dag, de får två års fängelse.

Ny nationell strategi

Justitieministern säger vidare i sitt tal att regeringen startat arbetet med att ta fram en ny nationell strategi för hur man ska bemöta den ökade organiserade brottsligheten i landet.

– Vi måste få till en helt annan samlad systemkraft för att trycka tillbaka de kriminella gängen, säger Strömmer.

Han nämner att Sverige sedan tidigare har nationella strategier mot våldsbejakande extremism och terrorism. Det behövs därför minst lika mycket ett systematiskt angreppssätt när det kommer till de kriminella gängen.

Det är viktigt att ta fram en nationell strategi rörande den organiserade brottsligheten för att engagera olika aktörer i samhället i frågan och för ett bättre samarbete dem sinsemellan.

– Det är många aktörer som måste koordinera sitt arbete och växla upp i sitt arbete om det här ska lyckas, säger justitieminister.

Läs även: Peter Springare: Så blir du chef hos polisen

Gabriella Mait

Reporter