Facebook noscript imageKallakgruvan beviljas villkorad bearbetningskoncession efter nio års handläggning
Ekonomi
Kallakgruvan beviljas villkorad bearbetningskoncession efter nio års handläggning
Foto: TT Nyhetsbyrån
Foto: TT Nyhetsbyrån

Regeringen har meddelat Jokkmokk Iron Ore en bearbetningskoncession för sin planerade järnmalmsgruva i Kallak. En rad långtgående och unika villkor har ställts för att minska påverkan på rennäringen, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson på en pressträff.

Prospekteringsföretaget Jokkmokk Iron Ore AB lämnade in en första ansökan 2013. Därefter bollades ärendet mellan olika myndigheter, för till slut hamna hos regeringen för beslut 2017.

Det Jokkmokk-baserade företaget beviljades i dag en bearbetningskoncession av regeringen för den planerade järnmalmsgruvan i Kallak i Norrbotten, meddelar näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson vid en pressträff.

– Det är inte ett tillstånd för att påbörja gruvdrift, för det behövs en prövning av Mark- och Miljödomstolen. Bearbetningskoncessionen rör sig om en bedömning av platsens lämplighet, förklarar Thorwaldsson.

Nu följer det svåraste hindret, den tuffa miljöprövningen, säger näringsministern. Därefter återstår prövningar enligt plan- och bygglagen, markanvisning enligt minerallagen och även andra tillstånd, till exempel enligt väglagen, innan gruva kan öppnas. Thorwaldsson förutspår redan nu att ett brytningstillstånd slutligen kommer att meddelas.

– Ja, jag bedömer att det blir en gruva här i Jokkmokk, inte minst på grund av de villkor som satts upp, säger Thorwaldsson.

Renskötsel avvägdes mot mineralutvinning

Två överlappande riksintressen – rennäringen och mineralutvinning – stod mot varandra under den nio år långa handläggningen. Ekologiska, sociala och samhällsekonomiska frågor behövde avvägas av regeringen.

Den planerade gruvverksamheten ligger inom Jåhkågasska tjiellde samebys renskötselområde. Den yta som omfattas bearbetningskoncessionen är mycket begränsad, runt 0,5 procent av samebyns åretruntmarker, förklarar Thorwaldsson.

– Verksamhetsområdet bedöms vara runt 13 000 hektar som främst omfattar sandmagasin och gråbergsupplag. Dagbrottet i sig är runt 100 hektar stort, påpekar Thorwaldsson.

Världsarvet Laponias naturvärden som ligger i närheten riskerar inte att skadas direkt genom ett beslut om bearbetningskoncession, enligt ministern.

– Gruvorna i Gällivare ligger närmare Laponia än Kallak, dit det som minst är 34 kilometer. Kallak ligger dessutom inte nära höga naturvärden, tillägger Thorwaldsson.

Villkorad bearbetningskoncession

Tolv långtgående villkor ställs av regeringen för beviljandet av koncessionen.

Koncessionsområdet skall bland annat ta så lite mark i anspråk som möjligt, anläggningarbeten ska ske vid perioder när rennäringen påverkas minst, säkra övergångar för renarna skall anläggas vid transportvägarna och området återställas efter avslutad verksamhet i Kallakgruvan, skriver regeringen på sin hemsida.

– I regel brukar liknande beslut fattas utan villkor, säger Thorwaldsson.

Gröna omställningen kräver mycket järnmalm

Fyndigheten i Kallak är Sveriges största obrutna fyndighet av kvartsbandad järnmalm - en malm av hög kvalitet.

Sverige producerar 93 procent av all järnmalm inom EU. Men behovet är stort och ökande i och med den gröna omställningen. EU importerar i dagsläget 70 procent av all sitt järn och stål.

– Vi ser ett ökat behov av metaller och mineraler i den gröna omställningen. Den kräver stål, som förutsätter järnmalm. Vi kan bidra med malm som produceras under goda arbetsvillkor och med skydd för miljön, understryker Thorwaldsson.

Läs även: Rekordlånga tillståndstider för svenska gruvor: ”Veritabel stoppkloss”

Dorothée Enskog