Facebook noscript imageKanada efter Guillous utspel: Vi släpper in journalister
Nyheter
Kanada efter Guillous utspel: Vi släpper in journalister
Enligt Kanadas migrationsmyndighet tar de ingen hänsyn till den sökandens yrke som vill komma in i landet. Bild: Fredrik Sandberg/TT/Faksimil Aftonbladet/Public Domain
Enligt Kanadas migrationsmyndighet tar de ingen hänsyn till den sökandens yrke som vill komma in i landet. Bild: Fredrik Sandberg/TT/Faksimil Aftonbladet/Public Domain

Jan Guillou påstår att Kanada inte släpper in honom och undrar om ”nyordningen” gällande vilka man släpper in i landet särskilt gäller journalister. Men Kanada tar inte hänsyn till vilket yrke en person har när man tar beslut om att utfärda inresetillstånd. Det meddelar landets migrationsmyndighet till Bulletin.

I ett öppet brev till Kanadas ambassadör i Sverige Jason La Torre hävdar författaren och journalisten Jan Guillou att han inte blir insläppt i Kanada. Enligt Guillou beviljades hans fru omedelbart ett preliminärt inresetillstånd efter ansökan i mars i år. Men i hans fall har det fortfarande inte beviljats.

Guillou frågar sig vad denna ”nyordning” handlar om.

”Gäller nyordningen särskilt journalister? Finns det andra journalister på Sveriges största tidning Aftonbladet som också kan förvänta sig avslag på en inreseansökan? Eller gäller nyordningen alla svenskar oavsett profession som av ett eller annat politiskt eller säkerhetsmässigt eller annat skäl numera betraktas som icke önskvärda? I så fall, vilken typ av skäl?” skriver han i Aftonbladet.

Kanada: Ingen hänsyn till yrke

I ett mejl till Bulletin skriver Kanadas migrationsmyndighet IRCC (Immigration, Refugees and Citizenship Canada) att man på grund av integritetslagar inte kan kommentera enskilda ärenden.

De tillägger dock att de inte tar någon hänsyn till ansökandens yrke när de utfärdar visum eller inresetillstånd, ett så kallat eTA (Electronic Travel Authorization).

”IRCC har inga specifika visum- eller eTA-krav vad gäller en utländsk medborgares anställningsområde, oavsett om det är journalist eller ett annat yrke”, skriver myndigheten.

Vidare uppger de att alla ansökningar bedöms utifrån samma kriterier och att en handläggares beslut måste ske i enlighet med landets lagstiftning.

Svenska medborgare behöver inget visum för att resa till Kanada. Sedan november 2016 behöver man emellertid ansöka om eTA för mellanlandning eller kortare vistelser – vanligen upp till sex månader – i landet.

Läs även: Jan Guillou: Kanada släpper inte in mig

Oliver Dagnå

Reporter.
Tips mottages gärna!
oliver@bulletin.nu