Den svenska arbetsmarknadens syn på äldre måste förändras. ”Många vill fortsätta arbeta men får inte på grund av regelverk, ekonomi och de starka normer som råder”, enligt Kristdemokraterna.
Det finns idag 2,3 miljoner personer över 65 år i landet. De klumpas ofta ihop till en enda homogen åldersgrupp som är oförmögen att arbeta, menar Kristdemokraterna som nu vill reformera den svenska arbetsmarknaden.
– Vi måste förändra vår syn på äldre på arbetsmarknaden. Många [över 65 år] vill fortsätta arbeta men får inte på grund av regelverk, ekonomi och de starka normer som råder. De trycks ut från arbetslivet, säger partiets ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed under en pressträff.
Samtidigt råder det kompetensbrist med allt fler företag som inte lyckas fylla lediga positioner. Dessutom visar undersökningar att gruppen 65–74 år anser sig vara vid lika god hälsa som gruppen 55–64 år, understryker Forssmed.
– Sysselsättnigen bland de över 65 år ligger i nuläget runt 15 procent, men skulle kunna höjas till 80 procent med tanke på hälsoläget, säger Forssmed, som tillägger att det är en myt att äldre tränger ut unga från arbetsmarknaden.
Reformpaket
Kristdemokraternas ambition är att samtliga som önskar det ska ha rätt att arbeta till 75 år.
– Denna förändring bör införas stegvis, först till 72 år, så att den kan utvärdera utfallet och se om den sedan bör förlängas till 75 år, säger Forssmed.
Det krävs därmed mer flexibilitet, anser Kristdemokraterna. Efter 69 år ska de som önskar det kunna gå ner till deltid, till 50 procent.
– Vi måste skapa drivkraften för att hålla kvar de äldre som vill in på arbetsmarknaden, säger riksdagsledamoten.
Partiet vill därför att jobbskatteavdraget höjs med 37 procent från 69 års ålder vilket innebär att en arbetande 69-åring får upp till 925 kronor mer per månad efter skatt.