Nyheterna från Afghanistan dominerar, och det med rätta. Det betyder dock att avgörande händelser i Europa knappt får någon uppmärksamhet alls. Litauens beslut att låta Taiwan öppna ett representationskontor i Vilnius mötte en hämndlysten reaktion från Kina. Förloppet visar vad som väntar länder vars beslut misshagar Kina.
Litauerna för en enveten motståndskamp mot Kina, vilket världen borde tacka dem för.
I juli gjorde Litauen något som andra länder gärna skulle göra men inte vågar. Landet aviserade att Taiwan ska få öppna ett representationskontor i Vilnius, och att kontoret till och med ska få kallas Taiwanese Representative Office. Litauens steg var djärvt. Ytterst få länder erkänner Taiwan. Bland de femton som erkänner landet ingår Belize, Guatemala och Haiti och dylika länder. I denna lilla grupp är det endast Vatikanen som kan sägas ha något internationellt inflytande.
Alla andra länder erkänner i stället Kina, för Kina kräver att man väljer mellan Folkrepubliken Kina och Republiken Kina. Många erkänner Folkrepubliken Kina av egen fri vilja, men det ingår inte så lite påtryckningar från Beijing. Den redan lilla grupp som erkänner Taiwan har därför krympt genom åren. Taiwan får inte heller vara med i FN och dess olika organ, vilket bland annat föranledde WHO att strunta i Taiwans varningar när Taiwan försökte göra organisationen uppmärksam på Covid-19 i slutet av 2019.
Kontoret i Vilnius innebär visserligen inte ett fullt diplomatiskt erkännande, men det är Taiwans första nya representationskontor på 18 år. Och det får alltså ha med namnet Taiwan, ett namn som Kina kraftfullt motsätter sig. I OS såg man därför taiwanesiska deltagare tävla under namnet Chinese Taipei, och naturligtvis fick Taiwan inte heller använda sin flagga eller nationalsång.
Så snart som Litauen förkunnade sina planer kom Beijings vedergällning. ”Kinesiska regeringen uttrycker sitt kategoriska motstånd mot detta steg. Kina har beslutat att återkalla sin ambassadör i Litauen och krävt att Litauens regering återkallar sin ambassadör i Kina,” meddelade kinesiska utrikesministeriet. I Global Times, det statsägda engelskspråkiga organet, förkunnade en krönikör att ”Litauen är ett mycket litet, galet land fyllt av geopolitisk rädsla. […] Och för Litauen är sättet att bli av med denna rädsla att om och om igen göra dumma saker, att visa sin ’oräddhet’ och att angripa alla som USA hatar.” Och på Twitter meddelade kinesiska UD att ”om Litauen kan försvara sina ’principer och värderingar’ bör och kan Kina med all säkerhet också försvara våra intressen, särskilt våra kärnintressen angående territoriell suveränitet”.
Nu infinner sig också konkret vedergällning. Denna vecka meddelade bolaget China Railway Container Transport Co, som kör godståg till och från Litauen, att det kommer att ställa in sina tåg från och med slutet av augusti. Global Times dementerade visserligen nyheten, men analytiker utgår från att uppgiften stämmer. Det handlar visserligen inte om så många tåg i månaden, men budskapet är tydligt: om ett land gör något som misshagar Kina, kan Kina hämnas på olika sätt, inte bara diplomatiskt utan också inom näringslivet. Det sistnämnda har Taiwan, Australien och Norge också fått uppleva, och på sistone även Sverige, när Ericsson nu straffas i Kina för att PTS bestämt att Huawei inte får delta i Sveriges 5G-utbyggnad.
Det är inte lätt att vara ett litet land när ett större land hämnas. Litauen kommer förmodligen att utsättas för ytterligare kinesisk mobbning, för litauerna backar inte om det taiwanesiska representationskontoret. Och nu när landet väl tagit smällen fungerar Kinas hot inte längre. Världens andra länder borde tacka Litauen för att det har visat att även ett mycket litet land kan handla utan att inhämta tillstånd från Beijing. Litauens steg kommer att ge fler länder mod att stå på sig.