Facebook noscript imageKina–Taiwan: Spändaste läget på 40 år
Fokus
Kina–Taiwan: Spändaste läget på 40 år
Soldater från det kinesiska folkets befrielsearmé. Foto: Kin Cheung/AP/TT
Soldater från det kinesiska folkets befrielsearmé. Foto: Kin Cheung/AP/TT

Relationen mellan Kina och Taiwan har alltid varit komplicerad. Under de senaste veckorna har relationerna försämrats ytterligare efter Kinas stöd för Ryssland under Ukrainakriget och USA:s löfte om militärt skydd till önationen. Hur ser läget ut just nu mellan parterna? Vad innebär det försämrade läget för omvärlden?

I Ukrainakriget har Kina till skillnad från många andra länder ställt sig på Rysslands sida. Det är egentligen inte en överraskning med tanke på ländernas tidigare goda förhållande, men framför allt inte med tanke på Kinas egen politiska hållning.

Kina har tidigare kränkt taiwanesiskt territorium vid ett stort antal tillfällen. Många experter menar att Kinas stöd till Ryssland i Ukrainakriget är en reflektion av vad landet förväntar sig av Putin vid ett liknande kinesiskt scenario med Taiwan.

Kriget i Ukraina kan även komma att utnyttjas av den kinesiske presidenten Xi Jinping om Kina skulle bestämma sig för att inleda militära operationer mot Taiwan. Det skulle inte vara direkt förvånande med tanke på ett flertal kinesiska kränkningar av taiwanesiskt territorium, och en upptrappad och hotfull retorik.

Läget har blivit ytterligare spänt de senaste veckorna i och med uttalanden från den amerikanska presidenten Joe Biden. Han sa att USA kommer att försvara Taiwan om Kina skulle agera hotfullt mot ön. Något som fått Kina att se rött.

Historia

Kinas och Taiwans historia är komplicerad. Taiwan blev först en del av det kinesiska imperiet under 1600-talet. Sedan dess har Taiwan hunnit vara en del av Japan, varit inblandat i ett antal konflikter, kinesiskt inbördeskrig, med mera.

Det var först efter slutet av andra världskriget som Taiwan officiellt bröt med och separerade från Kina. Det var efter inbördeskriget på Kinas fastland mellan det kinesiska kommunistpartiet och de nationalistiska regeringsstyrkorna som Taiwan och Kina gick skilda vägar.

Kommunisterna vann inbördeskriget år 1949 och tog kontroll över landet. Det nationalistiska partiet, känt som Kuomintang, flydde till Taiwan. Sedan dess har Kuomintang varit ett av Taiwans största och mest framstående partier. De har styrt över ön under större delen av dess moderna historia.

Få länder erkänner idag Taiwan som en egen stat. Det är endast 13 länder som erkänt Taiwans självständighet. Kina ser Taiwan som en utbrytarregion som så småningom kommer att återgå till att bli en del av landet. Därför har Kina sett till så att inga andra länder erkänner Taiwans självständighet, bland annat genom diplomatiska påtryckningar.

Dagens situation

Taiwan ser sig dock som ett självständigt land. De har sina egna demokratiska val, ett parlament och en konstitution. De har även egen militär och valuta. Överlag betraktas också Taiwan som en vital demokrati i dagens Asien.

Kinas och Taiwans divergerande syn på förhållandet dem emellan har resulterat i spänningar genom åren, som förvärrats i det nuvarande läget. Enligt Taiwans försvarsdepartement har relationerna med Kina inte varit så här dåliga på 40 år. Flera analytiker har flaggat för en militär eskalering och till och med en eventuell kinesisk invasion.

Framför allt har spekulationerna tagit fart efter den amerikanske presidentens senaste utspel. Under Bidens resa runt Asien fick han frågan om läget mellan Kina och Taiwan och svarade att USA kommer att ingripa militärt om Kina attackerar Taiwan. Ett uttalande som fått den kinesiska ledningen att reagera starkt.

Kina kommenterade Bidens utspel med att USA “leker med elden” och att de starkt motsätter sig den amerikanske presidentens uttalande. En talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet sade att ”om USA fortsätter att gå på fel väg” så kommer landet att få betala ett ”outhärdligt pris.”

Samtidigt som Kina levererade denna hotfulla retorik höll landet en gemensam kärnvapenövning med Ryssland nära den japanska gränsen. Taiwan har reagerat på den hotfulla eskaleringen genom att fokusera på att göra landet mer motståndskraftigt inför en eventuell kinesisk attack. Den taiwanesiska regeringen har också förutskickat att man kommer att söka utöka militärtjänsten och höja landets militärbudget.

Vad innebär detta?

Bidens uttalande om militärt skydd för Taiwan har skärpt motsättningarna och eskalerat läget. Kina är rasande då uttalandet även skedde rakt framför ögonen på den kinesiske presidenten Xi Jinping under Bidens resa i Asien.

Uttalandet har eskalerat det redan spända läget mellan Kina och Taiwan, i och med bland annat Kinas stöd till Ryssland i Ukrainakriget. Detta har dels märkts i Kinas hotfulla retorik, dels i handling i form av kränkningar av taiwanesiskt luftrum och gemensamma fientliga övningar med Ryssland nära Taiwan.

Detta är klart oroande för den kinesisk-taiwanesiska relationen. Xi Jinping kan lika gärna komma att invadera Taiwan på grund av den upplevda provokationen från USA som på grund av inspiration från det ryska exemplet.

Det är ett spänt läge som måste bevakas noggrant. Annars är det mycket möjligt att vi kommer att få se ett fullskaligt krig även i Asien. Då är det frågan om vilka som involveras och vad det innebär för hela den politiska världsordningen.

Ett krig mellan Kina och Taiwan kommer säkerligen att involvera många världsaktörer och påverka desto fler. Ett scenario och en utveckling som ingen kan vilja se realiseras.

Läs även: OS i Tokyo: USA och Kina utreds efter politiska utspel

Gabriella Mait

Reporter