Kina har sedan marknadsreformerna 1979 åtnjutit nästan oavbruten ekonomisk tillväxt, inte sällan på över 10 % per år. I takt med att Kinas ekonomi växt så har tillväxten dock sakta men säkert mattats av rapporterar The Guardian, och nu skriver Världsbanken ner sin prognos för årets tillväxt till blotta 2,8 procent.
Detta innebär att Kinas ekonomi nu för första gången sedan 1990-talet växer långsammare än genomsnittet, på 5,3 procent, för regionen.
Den ekonomiska inbromsningen beror enligt Världsbanken på Kinas så kallade Zero covid-politik, som innebär en nolltolerans mot spridning av viruset Covid-19, och som introducerades i Kina i slutet av 2019.
Enligt denna politik leder upptäckta fall av Covid-19 till stränga lockdowns av hela städer, något som tärt på landets ekonomi.
Kinesiska myndigheter har inte gett några indikationer om att man tänker ändra kurs och, likt de flesta länder, acceptera åtminstone en begränsad spridning av Covid-19 för att kunna hålla igång ekonomin.
Att många äldre kineser vägrat vaccinera sig har också gjort det svårare att överge den nuvarande linjen till förmån för en som strävar mot flockimmunitet.
Läs även: DEBATT: USA:s lågintensiva krig mot meritokratin kan gynna Kina