Brittiska myndigheter drar in sändningstillståndet för kanalen CGTN med motiveringen att det kinesiska kommunistpartiet kontrollerar innehållet.
Förra veckan meddelade Ofcom, den brittiska motsvarigheten till Post- och telestyrelsen, att sändningstillståndet för den engelskspråkiga, kinesiska tv-kanalen CGTN dras in. Kanalen ägs av Star China Media Limited, men enligt Ofcom har företaget inte ”redaktörsansvar”, vilket bryter mot sändningsreglerna, rapporterar BBC.
I reglerna ingår att den som har sändningslicens måste ha kontroll över sin kanal och dess redaktionella regler och riktlinjer.
Kontrolleras av kommunistpartiet
Den egentliga beslutsfattaren när det gäller CGTN är, enligt Ofcom, ett företag som går under namnet China Global Television Network Corporation (CGTNC). Ofcom kan dock inte godkänna att CGTNC tar över licensen.
– Vi kan inte godkänna ansökan om att överföra licensen till China Global Television Network Corporation eftersom det, när det kommer till kritan, kontrolleras av det kinesiska kommunistpartiet, vilket inte är tillåtet enligt brittisk TV-lagstiftning, säger en talesperson för Ofcom.
CGTNC kontrolleras, enligt Ofcoms undersökning, av ett organ som i sin tur kontrolleras av kommunistpartiet. Därtill saknades viktig information i ansökan om att flytta licensen, samtidigt som tv-kanalen ”upprepade gånger har underlåtit att svara på viktiga frågor”, menar Ofcom.
Fällts för partiskhet
I maj förra året fälldes CGTN för sin rapportering om demonstrationerna i Hong Kong. Enligt Ofcom hade tv-kanalen upprepade gånger misslyckats med att förhålla sig opartisk, exempelvis genom att rikta fokus bort från polisens våld mot demonstranterna och mot demonstranternas våld mot poliser. Kanalen gav inte heller tillräckligt utrymme åt andra uppfattningar än den kinesiska regeringens.
CGTN försvarade sig med att det var svårt för kanalen att skaffa videomaterial som representerade de pro-demokratiska demonstranternas ståndpunkter, eftersom demonstranterna inte ville tala med en statlig kinesisk TV-kanal, rapporterade The Guardian.
Ett par månader senare fälldes CGTN på nytt, den gången för sändningar år 2013 och 2014 om den brittiske medborgaren Peter Humphrey. Vid tillfället satt han arresterad i Kina anklagad för att ha sålt information om kinesiska medborgare. Han var anlitad av läkemedelsföretaget GSK:s kinesiska avdelning för att undersöka spridningen av en sexvideo där GSK:s Kinachef figurerade, samtidigt som den kinesiska regeringen undersökte anklagelser om mutor i företaget.
Medan Humphrey satt arresterad sände CGTN en video där Humphrey, vars ansikte är dolt, på mandarin erkänner att han och hans fru har förvärvat personlig information om kinesiska medborgare på illegal väg. När han senare släpptes sade han att videon felaktigt fick det att framstå som att han erkände frivilligt, och att han hade filmats mot sin vilja, skrev BBC.
En förlängning av den kinesiska staten
Det är inte bara i Storbritannien som myndigheterna betraktar CGTN med misstänksamhet. TV-kanalen har produktionskontor i London, Washington D.C. och Kenyas huvudstad Nairobi. I februari förra året tillkännagav den amerikanska regeringen att den omgående skulle börja betrakta CGTN och fyra andra kinesiska medieföretag som förlängningar av den kinesiska regeringen. Motiveringen var samma som den bakom Ofcoms beslut i Storbritannien: att kanalerna i fråga i praktiken kontrolleras av regeringen i Peking.
– De är en viktig del av den Kinesiska Folkrepublikens propagandamaskin, sade en talesman för amerikanska regeringen.
– Faktum är att var och en av dessa entiteter i själva verket arbetar till hundra procent för den kinesiska regeringen och det kinesiska kommunistpartiet.
CGTN:s status som utländsk delegation i USA innebär att den måste följa de regler som gäller för ambassader och konsulat. Bland annat måste den därmed ha den amerikanska regeringens tillstånd för att få köpa eller hyra kontorslokaler och måste informera myndigheterna om nyanställningar och avslutade anställningar.
En talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet, Geng Shuang, anklagade USA för fördomsfullhet och hyckleri.
– USA framhåller sin pressfrihet. Ändå begränsar och motarbetar det ohämmat kinesiska mediekanalers normala arbete. Det här är fullständigt oberättigat och oacceptabelt. Vi uppmanar USA att överge sina ideologiska fördomar och sin nollsummementalitet från kalla kriget, och upphöra med oförnuftiga åtgärder som underminerar ömsesidig tillit och samarbete.
Kina kräver en ursäkt
Mindre än en halvtimme efter att Ofcom drog in CGTN:s sändningstillstånd gick Kinas utrikesdepartement å sin sida ut med ett krav på en offentlig ursäkt från BBC för dess bevakning av coronapandemin. Även bevakningen av Kinas behandling av uigurerna, en muslimsk minoritet i landet som massinterneras i brutala omskolningsläger, kräver en ursäkt, menar den kinesiska regeringen.
Hu Xijin, chefredaktör för den kinesiska tidningen Global Times som även den kontrolleras av kommunistpartiet, säger sig hysa starka misstankar om att BBC bedriver ”opinionskrigföring” mot Kina på anstiftan av brittiska och amerikanska säkerhetstjänster.
Samma dag som CGTN:s sändningstillstånd drogs in och Kina förnyade sina krav på en ursäkt rapporterade The Daily Telegraph att tre misstänkta kinesiska spioner, som kommit till Storbritannien med journalistvisum, uppmanades att lämna landet förra året. Det är dock oklart vilka medier de arbetade vid.
Text: Bulletin/Nyhetsredaktionen