Kina har öppnat ett dussintal polisstationer i olika städer runt om i världen i vad de kallar “110-polisservicecenter i utlandet”. Enligt en människorättsorganisation används dessa till att hota och utpressa kinesiska dissidenter i utlandet.
Enligt en rapport från människorättsorganisationen Safeguard Defenders ska Kina ha öppnat ett stort antal polisstationer i olika länder. Dessa kinesiska polisiära kontor hjälper den kinesiska diasporan och turister med vardagliga problem, men de ägnar sig även åt utpressning och övervakning av kinesiska dissidenter.
Undersökningen visar att det upprättats minst 54 kinesiska ”polisservicecenter” världen över. Dessa polisstationer är uppkallade efter polisens nödtelefonnummer i Kina, 110, och är kopplade till det kinesiska kommunistpartiet.
Människorättsgruppen varnar för att dessa polisstationer är ett verktyg för kommunistpartiet för att övervaka och kontrollera kineser långt utanför Kinas gränser.
Hot och trakasserier
Safeguard Defenders utredning visar att en av metoderna som används är “övertalning att återvända”-operationer. Dessa kan inkludera att trakassera, hota eller till och med fängsla målets familj i Kina, för att på så sätt övertala personen utomlands att återvända “frivilligt”.
Det har rapporterats om fall där kineser i utlandet kallats till utfrågning av kinesisk polis, där familjemedlemmar sedan befunnit sig i förhörsrummet, vilket fungerat som ett undertäckt hot för att få person att ge med sig för familjens skull.
På en video från 2020 från åklagarmyndigheten i den kinesiska staden Lishui genomför polisen ett videosamtal med en misstänkt i Madrid, som hade anklagats för miljöförstöring. Videon visar hur en person från den misstänktes familj sitter tillsammans med polisen under utfrågningen.
Mellan april 2021 och juli 2022 ”övertalade” enligt utredningen den kinesiska regimen fler än 230 000 kinesiska medborgare att återvända hem för att ställas inför rätta. Många av dessa personer anklagades för olika typer av bedrägerier.
Oroande
Laura Harth, medförfattare till rapporten, säger till nyhetssajten Voice of America att det kinesiska kommunistpartiet länge försökt kontrollera och övervaka kineser i utlandet.
Harth säger även att det är oroande att detta har pågått under radarn i så många länder, och att inga västerländska stater har ingripit.
– Lika oroande är det faktum att demokratiska regeringar uppenbarligen inte är särskilt medvetna om, eller ens oroade över, att detta händer på deras mark och i strid med deras territoriella suveränitet, något som verkligen undergräver grundläggande friheter och mänskliga rättigheter för individer som bor inom deras territorier, säger Harth.
Kina avvisar rapporten och den kinesiska ambassaden i London säger att rapporten ”är full av spekulationer och lögner”.