Facebook noscript imageKommentar: Ebba Busch i Almedalen – sluggerretorik och familjepolitik
Fokus
Kommentar: Ebba Busch i Almedalen – sluggerretorik och familjepolitik
Ebba Busch vill se en politik för villa, Volvo och vovve. Foto: Henrik Montgomery/TT
Ebba Busch vill se en politik för villa, Volvo och vovve. Foto: Henrik Montgomery/TT

Ebba Busch lägger beslag på familjepolitiken, sämre går det med inflationskritik och tendenser till överbudspolitik, men hon har en suverän känsla för motståndarlagets smärtpunkter, skriver Jonathan Kärre i sin kommentar.

Ebba Busch svingade friskt i sitt Almedalstal på tisdagsförmiddagen.

Efter att ha kritiserat långa vårdköer och den tilltagande otryggheten lade Ebba Busch som inget annat parti beslag på familjepolitiken.

– Ett tryggt föräldraskap är det främsta värnet mot gatans värderingar och en kriminell livsstil. Den som verkligen vill förebygga brott fokuserar på att bygga upp trygga familjer, inte fler fritidsgårdar primärt. Den fokuserar på hur man sveper in samhället i goda värderingar, inte brottslingar i offerkoftor.

Sämre gick det när Ebba Busch förfasade sig över den stigande inflationen och att en Piggelin nu kostar tio kronor. Är Busch – med sin årslön på 1 740 000 kronor – verkligen så snål? Eller var utfallet ett tondövt försök att simulera oron hos en ekonomiskt trängd barnfamilj? De flesta anser nog att tio spänn för en glass är rätt rimligt.

Och så den viktiga frågan: Hur mycket ska en Piggelin kosta om Ebba Busch får bestämma?

Det märks att Busch trivs i rollen som agitator. Hon vände Magdalena Anderssons tal om ”Putin-priser” till vad hon kallar ”Magda-priser”. För att parera hushållens ökade levnadskostnader lovade Ebba Busch att sänka kostnaden för bensin med fem kronor och kostnaden för diesel med nio kronor.

Just denna typ av ”överbudspolitik” varnade statsminister Magdalena Andersson för i sitt tal på söndagskvällen. Hon sa att ingen ansvarsfull politiker kan lova full kompensation för varje prishöjning eftersom det kommer att elda på den inflation som vi måste göra allt för att tvinga ner.

Statsministerns grundmålning lyser igenom KD-ledarens populistiska fernissa.

Ebba Busch kan konsten att lokalisera motståndarnas smärtpunkter. Som när hon kritiserar de rödgrönas oförenliga viljor.

– Socialdemokraterna är alltså beroende av tre partier. Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet, som vägrar att tala med varandra. Det här beroendet av partierna längst ut på vänsterkanten är anledningen till att så lite blir gjort i så många utav de svåraste samhällsfrågorna.

Kritiken är befogad. Orkar väljarna med en till mandatperiod med oklart parlamentariskt läge? Busch sätter vidare fingret på något annat: Hur tänker Centerpartiets väljare när deras parti tvingas längre och längre ut på vänsterkanten? Möjligen är det denna fråga som tynger partiet i opinionen.

– En röst på Centerpartiet är i praktiken en röst på Miljöpartiet. En röst på Annie Lööf är en röst på Stenevi och Bolund, och att de ska ha inflytande över jobben, skogen, vargen, jordbruket och drivmedelspriserna

Ibland tappar Busch bort sig i alltför stolpig syntax, men lika ofta leder fyndiga formuleringar till publikskratt. Som när hon säger att Centerpartiet har bytt traktorn mot el-sparkcykeln.

– Ni vet en sån där som bara finns i innerstadsområdena och som alltid tycks stå i mitten och blockera båda körriktningarna.

Som avslutning i serien av attacker mot Annie Lööf vädjar Busch direkt till Centerväljarna:

– Har du tidigare röstat på Centerpartiet, rösta i år på Kristdemokraterna. Det är vi som kämpar för att du ska kunna leva Svenssonlivet även utanför innerstäderna.

Busch hann också med att attackera den kulturradikala vänstern som hon menar utgör ett hot mot Svenssonlivet. Villa, Volvo och vovve ställs i opposition mot klimatskam, avantgardistisk musik och molekylär gastronomi. Det är inga klockrena konfliktytor Busch vaskat fram och det är tveksamt om verklighetens folk 2.0 får fäste.

Avslutningsvis riktade sig Ebba Busch direkt till de socialdemokratiska väljarna.

– I detta val, låna ut din röst till borgerligheten. Låt oss göra det som krävs för att lösa ut de svåra frågorna, för Sveriges skull.

Det återstår att se om någon nappar på erbjudandet.

Jonathan Kärre

Fristående skribent
Twitter: @JonathanKarre

Kommentarer till artiklar förhandsgranskas inte av redaktionen och är inte att betrakta som redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.