Kommuner och upphandlande myndigheter kan försäkra sig mot brott mot Lagen om offentlig upphandling, LOU, och ”upphandlingsböter”. Ett antal kommuner har köpt sådana försäkringar, vilket får skarp kritik från tunga aktörer som Konkurrensverket, Företagarna och Svenskt Näringsliv.
– ”Fel och förkastligt”, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten om försäkringarna.
LOU, Lagen om offentlig upphandling, kom till för att tvinga det offentliga att ha skattebetalarnas bästa för ögonen vid inköp av varor och tjänster. Lagen ska utgöra ett skydd mot slöseri och olika former av korruption, liksom mot politisering av inköpen. Totalt överstiger den offentliga sektorns inköpen årligen 800 miljarder.
Men kommuner kan alltså köpa försäkringar för att skydda sig mot upphandlingsskadeavgifter vid otillåtna upphandlingar. På så sätt kan upphandlande myndigheter slippa betala sanktionsavgifter på flera miljoner kronor vid felaktiga upphandlingar.
Istället för böter i miljonklassen behöver endast självrisken på ett par hundra tusen betalas till försäkringsbolaget. Ett antal kommuner i Sverige har tecknat LOU-försäkringar, bland dem Eskilstuna, Falkenberg, Boden, Karlshamn och Tierp.
Just nu ligger en promemoria från finansdepartementet ute på remiss med förslag på skärpta regler vid upphandlingsförfaranden. Promemorian innehåller bland annat förslag på att höja taket för upphandlingsskadeavgiften.
– En sådan reform skulle riskera att bli ett kraftfullt slag i luften med denna typ av försäkringslösningar, säger Ulrica Dyrke, upphandlingsexpert på Almega till Offentliga affärer.
Ulrica Dyrke menar att försäkringslösningarna urholkar respekten för att efterleva LOU.
”Förkastligt”
LOU-försäkringarna ogillas även skarpt av Konkurrensverket och generaldirektör Rikard Jermsten är oroad över utvecklingen. Han kallar förfarandet med de nya försäkringslösningarna ”fel och förkastligt”. Han uppmanar kommunerna att i stället tänka efter och göra rätt för sig.
Josefin Utas, SlösO, säger till Bulletin att LOU-försäkringarna är ett sätt för kommunerna att smita undan ansvaret för handhavandet av skattebetalarnas pengar.
– Man kan se det som att en kommun använder försäkringar för att ”rädda skattepengar”. Men det är ju att korrumpera systemet. Skadeavgifterna finns för att skydda medborgarna. Med dessa försäkringar försvinner de styrande mekanismerna.
Bulletin söker finansminister Mikael Damberg för en kommentar.