En representanthuskommitté anklagar den tidigare presidenten för fyra federala brott. Samtidigt tvistas det om huruvida motiven är politiska eller juridiska, och det är oklart om det blir någon rättegång.
Den niomannakommitté för USA:s representanthus som sedan 18 månader undersökt händelserna i samband med stormningen av den amerikanska kongressbyggnaden Kapitolium den 6 januari förra året, hade igår måndag sitt sista offentliga möte, rapporterar flera medier, bland andra Reuters.
I samband med detta gav man den historiska rekommendationen till Justitiedepartementet att väcka åtal mot den tidigare presidenten Donald Trump för fyra potentiella federala brott: Obstruerande av kongressens officiella arbete, anstiftan till att vilseföra USA, uttalande av falska påståenden och stöd eller anstiftan till uppror.
Kongressen har aldrig tidigare begärt att en tidigare eller sittande president åtalas, så rekommendationen är en historisk händelse.
Kommittén som utrett händelserna i samband med stormningen av Kapitolium och president Trumps hantering i samband med den, har intervjuat fler än 1 000 vittnen och samlat in hundratusentals dokument.
”Ett uppror är en rebellisk handling mot Förenta Staternas auktoritet. Det är ett allvarligt federalt brott, förankrat i själva konstitutionen”, kommenterade den demokratiske kommittéledamoten Jamie Raskin i samband med att han presenterade anklagelserna.
En fråga om politik eller juridik?
Huruvida man ska se kommitténs arbete som juridiskt eller politiskt motiverat har det sedan processen inleddes rått delade meningar om. Kritiken mot den tidigare presidentens agerande i samband med stormningen av Kapitolium har kommit från såväl republikaner som demokrater.
Samtidigt har representanthusets niomannakommitté bestått av sju demokrater och endast två republikaner. Vice ordförande för kommittén har varit republikanen Liz Cheney, som gjort sig känd som en hård Trump-kritiker.
”Bland det mest skamliga som kommittén uppdagat är att president Trump satt i ovala rummets matsal och såg det våldsamma upploppet vid Kapitolium på tv”, kommenterade hon, och tillade att Trump ”var olämplig för något ämbete över huvud taget”.
Trump: Gör mig starkare
President Trump har från första början utmålat kommitténs undersökning som politiskt motiverad. Han säger att beslutet bara kommer att göra honom starkare, och att människor som älskar frihet alltid kommer att flockas runt honom.
Han anser även att det handlar om ett dubbelt åtal, eftersom mycket av anklagelserna redan avhandlats i tidigare riksrättsförfaranden.
“De falska anklagelserna som den höggradigt partiska Unselect Committee-kommittén för 6 januari för fram, har redan framförts, åklagats och avgjorts i form av riksrätts-BLUFF nummer 2”, kommenterar han anklagelserna på sin sociala medie-plattform Truth Social.
Den tidigare amerikanske presidenten har redan meddelat att han ställer upp i presidentvalet 2024, men skulle han fällas för anstiftan till uppror skulle det göra det omöjligt för honom att ställa upp.
Osäkert om det blir rättegång
Begäran från kommittén till Justitiedepartementet är inte bindande, och federala åklagare är inte skyldiga att väcka åtal mot den tidigare presidenten, och inget är i skrivande stund känt om hur man kommer att resonera på myndigheten.
Läs även: Gustavsson: Donald Trump och valfusk – en kärlekshistoria