Tre kanslichefer har på mindre än tre år slutat hos Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M). Två av dem har sedan fått nya toppjobb inom kommunen, vilket innebär att Moderaterna slipper betala deras lön resten av mandatperioden. I det ena fallet har kommunen inrättat en ny tjänst utan att utannonsera den.
I början av december slutade Carolina Zandén, kanslichef hos Moderaterna på finansroteln i Stockholms stadshus, efter elva månader på sin tjänst.
Zandén är den tredje kanslichefen sedan valet 2018 som hastigt slutat hos Anna König Jerlmyr.
Vid upprepade tillfällen har det framkommit uppgifter om hur kansliet under König Jerlmyrs tid plågats av usel stämning. Dagens Industri avslöjade under våren 2020 att en arbetsmiljöutredning inletts och källor uppgav att det var ”kaos” och att ”personal gråter”.
Carolina Zandén har idag fått nytt jobb inom Stockholms stad.
Sedan den 1 februari är hon anställd som stabschef inom den separata och opolitiska tjänstemannaorganisationen på Stockholms stads exploateringskontor.
Lösningen innebär att Moderaterna slipper fortsätta betala Zandén, vars anställningskontrakt gällde mandatperioden ut.
Får tillsvidaretjänst
Zandén går visserligen ner i lön – från 119 000 kronor i månaden som kanslichef till 92 100 kronor i månaden – men får i gengäld en tillsvidaretjänst som fortsätter även efter mandatperioden.
Politiskt anställda tjänstemän har – till skillnad från de ”vanliga” tjänstemännen inom kommunen – enbart mandatperiodsbegränsade anställningar.
I Carolina Zandéns anställningsavtal, som Bulletin har tagit del av, står att hennes huvudsakliga arbetsuppgifter är att:
- Leda, fördela och följa upp arbetet i enlighet med förvaltningens mål, policys och verksamhetsplan.
- Personalansvar som bland annat innefattar lönesättning, arbetsmiljö, rehab, coachning och kompetensutveckling.
- Samarbeta för ett gott samarbete mellan kontorets avdelningar, stadens förvaltningar, bolag, politiker, medborgare och andra myndigheter.
Det är förvaltningschefen på Stockholm stads exploateringskontor Johan Castwall som skrivit kontraktet med Carolina Zandén.
I Stockholms stads personalpolicy står att den ansvarige chefen har ett ansvar att ”vid rekryteringar säkerställa att den enskildes kompetens blir avgörande och att ingen diskriminering sker”.
Castwall bekräftar i ett mejl att tjänsten för Zandén är nyinrättad. Tjänsten utlystes aldrig i någon jobbannons – det är enbart för statliga tjänster som det kravet finns idag.
”Jag fick kontakt med Carolina när hon arbetade som borgarrådssekreterare med bevakningsansvar för bland annat exploateringsnämnden i samband med att jag tillträdde som förvaltningschef på exploateringskontoret i december 2018”, skriver han.
Han skriver i sitt svarsmejl att han tog initiativ till en ”dialog med Carolina Zandén” under 2020.
”Om hur hon såg på möjligheten att gå in i en stabschefsroll på exploateringskontoret”, skriver Castwall.
Han fortsätter:
”Jag är väl medveten om hennes kunskap om och intresse för stadsutvecklingsfrågor. Det i kombination med hennes kunskap om stadens organisation och olika verksamheter gör att jag ser henne som synnerligen kvalificerad person för en stabschefroll direkt underställd mig. Därför blev jag väldigt glad när hon under senhösten meddelade att hon gärna gick in i den roll jag beskrivit i våra samtal.”
Johan Castwall är tydlig med att det är han, och enbart han, som tagit initiativet till att rekrytera Carolina Zandén. Anna König Jerlmyr har inte varit inblandad svarar han på en direkt fråga.
”Ingen har bett mig hitta ett jobb åt Carolina Zandén. Jag har inte haft någon kontakt med varken finansborgarrådet eller någon annan på finansroteln i fråga om anställningen av Carolina Zandén. Initiativet är mitt och jag är glad att Carolina Zandén kunde påbörja anställningen på exploateringskontoret den 1 februari 2021”, skriver Castwall.
Tidigare kanslichef landade på kommunalt bolag
Zandén är den andra kanslichefen som fått ett välbetalt jobb inom Stockholms stads organisation efter att ha slutat hos König Jerlmyr.
Samma lösning gjordes med den tidigare kanslichefen Thord Swedenhammar som slutade som kanslichef efter våren 2019. Han fick i stället jobb som vice vd på det kommunala bolaget Stokab Ab med en lön på 110 000 kronor i månaden. Samma lön som han hade som kanslichef.
”Vid en intern genomgång av möjliga interna kandidater föll valet på Thord Swedenhammar som har lång erfarenhet av staden ur ett stadsledningsperspektiv”, motiverade Krister Schultz, vice vd på kommunala ägarbolaget Stadshuset AB valet av Swedenhammar.
Beslutet att anställa Swedenhammar fattades av Stokabs styrelse med Ulla Hamilton, tidigare borgarråd för Moderaterna, som ordförande.
Efter Swedenhammar och före Zandén var Mikael Sandström under en kort period anställd som kanslichef. Sandström, en tidigare statssekreterare i regeringen Reinfeldt, är en veteran inom M som inför valet 2018 hade en förberedande roll för Ulf Kristersson, enligt Dagens Opinion. Sandström tillträdde i augusti 2019 och lämnade efter fyra månader efter vad som beskrivs som en ”infekterad konflikt” av Dagens Opinion.
Sandström har till skillnad från Swedenhammar och Zandén inte tagit något jobb inom kommunen efter sin sorti.
Frågan har ställts till Anna König Jerlmyr via pressekreteraren Edward Tovi om hon har varit inblandad i att Carolina Zandén fått ett nytt jobb på exploateringskontoret.
– Inte vad jag känner till, säger Tovi och hänvisar till exploateringskontoret.
Högste chefen också tidigare M-kanslichef
Ett kuriosum är att även Stockholms stads högste tjänsteman, stadsdirektören Magdalena Bosson, har ett förflutet som kanslichef för Moderaterna – dock inte under Anna König Jerlmyr och inte i nutid.
Bosson var kanslichef under Carl Cederschiölds tid som M-ledare i Stockholm på 1990-talet och hade haft flera andra jobb innan hon vid maktskiftet 2018 fick uppdraget som stadsdirektör.
Anna König Jerlmyr ledde Moderaterna i Stockholms stad till makten 2018 efter att ha gjort upp med Miljöpartiet om ett grönblått styre som bland annat innebar att löftet om att stoppa tiggeri ströks och ersattes med en årlig 22-miljonerssatsning på stöd till utländska tiggare. I uppgörelsen med Miljöpartiet ingick även att Daniel Helldén (MP) blev trafikborgarråd.
Bulletin har sökt Carolina Zandén.
Läs även: Kristersson (M): Beredd att bilda en borgerlig regering
Läs även: Nu har det blivit dags för den miljöpartistiska pyramiden