Facebook noscript imageKonkursvåg i södra Sverige om inte statligt stöd betalas ut
Ekonomi
Konkursvåg i södra Sverige om inte statligt stöd betalas ut
Sågverk är en av de verksamheter som kräver mycket energi. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sågverk är en av de verksamheter som kräver mycket energi. Foto: Fredrik Sandberg/TT

De stora prisskillnaderna på el i Sverige slår hårt mot företag i landets sydligaste delar och näringslivet drabbas, vilket innebär en stor risk för företag med energikrävande verksamheter, skriver tio lokala näringsidkare i ett öppet brev till berörda ministrar.

Det senaste året har elpriset i landets sydligaste elprisområde, SE4, stigit med 160 procent till 101 öre per kilowattimme, kWh. Därutöver har en av regionens större nätägare höjt elnätsavgifterna med motiveringen att det skett just på grund av de höga elpriserna, skriver tio lokala näringsidkare i Oskarshamns-Nytt.

”Vi saknar en seriös debatt om det som kanske är det största problemet, nämligen att de stora prisskillnader som råder skapar osunda konkurrensskillnader inom landet och det är något som riskerar att drabba svenska företag hårt”, skriver de i ett öppet brev till näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson och energiminister Khashayar Farmanbar.

I landets nordligaste delar, där lejonparten av vattenkraften produceras, har elpriserna stigit med 94 procent till 53 öre per kWh det senaste året. I dag kostar en kWh 1,7 kronor i SE4 jämfört med 33 öre i SE1 i norr.

”De orättvisa villkoren innebär en stor risk för våra företags överlevnad och därmed också en risk för tappade skatteintäkter för kommunerna och regionen”, skriver de berörda storkonsumenterna av el.

De vill bland annat se direktstöd till hårt drabbade företag, likt det som delas ut till privatpersoner. Angelica Karlsson, vd för Frödinge Hällrum Timber, Henrik Dunge, vd vid Åbro Bryggeri och Sören Stenbäck, vd vid Körners Mekaniska, är bland personerna som skrivit under brevet.

De senaste sex åren har fyra kärnkraftsreaktorer stängts ner i förtid i södra Sverige. Det är en av orsakerna bakom de högre elpriserna. Andra bakomliggande faktorer är kriget i Ukraina som lett till stoppade gasleveranser från Ryssland.

”Det har i sin tur gjort att priset på naturgas skjutit i höjden ytterligare, vilket har drivit upp priset på kol men även till viss del på utsläppsrätter”, skriver Vattenfall i en analys.

De redan höga tyska elpriserna har därför ökat, vilket påverkar främst södra Sverige, som också påverkas av flaskhalsarna i elöverföringen från norr till söder.

Läs även: Analys: Elpriserna 30–45 procent lägre i södra Sverige om kärnkraft inte hade lagts ner

Dorothée Enskog