Facebook noscript imageKopparberg stämmer brittiska staten för skattediskriminering
Ekonomi
Kopparberg stämmer brittiska staten för skattediskriminering
Foto: Kopparberg
Foto: Kopparberg

Det svenska bryggeriet Kopparberg anklagar den brittiska staten för att ”särbehandla” lokala producenter genom ett kryphål i skattelagstiftningen, rapporterar Financial Times.

I en stämningsansökan till brittiska High Court anklagas HM Revenue and Customs, brittiska staten, för illegal skattediskriminering mot den svenska dryckesproducenten.

Kopparberg har, tills nyligen, importerat all dryck som säljs i England från sitt eget bryggeri i Sverige. Deras advokater anser att den brittiska staten, medvetet, tillhandahållit ett kryphål i skattelagstiftningen som brittiskt baserade dryckestillverkare har utnyttjat. Detta har medfört ”orättvist” minskade vinster för företaget.

Skattehållet är känt som ”post duty point dilution” (PDPD). Brittiskt baserade bryggerier och producenter tilläts importera smaksatta viner och cider med höga alkoholhalter och betala importskatter – för att sedan späda ut dryckerna i deras brittiska fabriker. På så vis slipper de betala ytterligare skatter, något Kopparberg menar att de har fått göra.

I handlingar inlämnade med stämningsansökan hävdade Kopparberg att PDPD-hålet medfört en ”orättvis och olaglig fördel” för brittiska producenter eftersom kryphålet bröt mot de regler för statligt stöd åt företag som EU stiftat.

Läs även: Ekonomi: Fortsatt miljardförlust för Ryanair

Financial Times rapporterar att utövandet av PDPD förbjöds för öl 1993 och 2001 för ren cider. Dock tilläts det för blandade produkter som till exempel smaksatt cider och alcopops, så kallade ”tillverkade viner”.

Undantaget avslutades av HMRC 2020 efter att en utredning av EU- kommissionen 2017 fann att det bröt mot EU:s regler om statligt stöd.

Advokater som representerar brittiska staten menar att utövandet av PDPD inte var diskriminerande då det stod EU-företag som Kopparberg fritt att öppna upp fabriker i Storbritannien och utnyttja samma strategi.

Kopparberg rapporterar att mellan september 2014 och april 2020 betalade de totalt 206 miljoner pund, motsvarande 2,5 miljarder kronor, i importskatter till brittiska staten på färdiga dryckesprodukter som importerats till Storbritannien, skriver Financial Times. Företaget stämmer nu för skada plus ränta, rättegångsskillnader såväl som skillnaden på vinsten under den ovan nämnda perioden och vinsten som de skulle ha tjänat utan brittiska statens överträdelser.

Branschexperter menar att om Kopparberg vinner målet kan det leda till ytterligare anspråk från andra importörer av alkohol. Den brittiska staten kan då bli skyldig flera miljoner pund i ersättning.

Läs även: Svenska Northvolt växer – 3 000 personer ska anställas vid fabriken i Skellefteå

Läs även: Efter lättade restriktionerna: England vill införa vaccinpass på nattklubbar

Nyhetsredaktionen