Facebook noscript imageKriminalvården: Flera fall av misstänkta relationer med intagna
Nyheter
Kriminalvården: Flera fall av misstänkta relationer med intagna
Foto: Jessica Gow/TT (genrebild)
Foto: Jessica Gow/TT (genrebild)

Under 2023 uppkom flera fall av misstänkt misskötsamhet i anställningen bland personal på Kriminalvården. Bland annat flera fall av misstänkta relationer med intagna, men även otillåtna sökningar i register och misshandel mellan Kriminalvårdens anställda.

Bulletin har tagit del av sju internutredningar från 2023 gällande olika former av misskötsamhet bland personalen på en rad olika Kriminalvårdsanstalter i landet.

Av de sju fallen bestod tre fall av misstänkt eller konstaterad “otillbörlig relation”. Enligt Kriminalvården räknas en relation som otillbörlig när den övergår från att vara ”mer privat än personlig” mellan en anställd och intagen på anstalten, och kan innefatta “vänskapsförhållanden, affärs- eller kärleksförhållanden”.

Skyller på anonym kollega

I ett av fallen, på häktet i Göteborg, kommer det under sommaren 2023 till Kriminalvårdens kännedom att en kvinnlig anställd misstänks ha brevväxlat med en intagen som nyligen flyttats till en annan anstalt. I ett av breven, som kvinnan misstänks ha skickat till den intagne, står det bland annat “avsluta den där kyssen är allt jag tänker på haha” och “du är verkligen skitsexig (fan vad SLISKIG jag är haha).

Trots att den anställda hävdar att hon endast agerat mellanhand mellan en annan anställd, som hon vägrar nämna vid namn, och den intagne, anser Kriminalvården att bevisen tyder på att det är hon som skickat breven. Efter Kriminalvårdens samtal med den anställda framkommer information från en kollega som gör gällande att hen hört intagna tala om den misstänkta kvinnan och att hon “hånglat med en intagen i kontaktmannarummet”.

Kvinnan fortsätter neka till misstankarna varpå Kriminalvårdens internutredare föreslår att ärendet lämnas över till HR för bedömning i ansvarsfrågan.

Kvinnan anställdes hos Kriminalvården sommaren 2021.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Skickade lättklädda bilder till intagna

I det andra fallet, på häktet i Kronoberg, får Kriminalvården kännedom om att en kvinnlig anställd under hösten och vintern 2022–23 haft otillbörlig relation med en eller flera intagna.

I internutredningen framgår att den anställda kvinnan under en längre period uppmärksammats för att ha uppträtt på ett sätt som kollegor anser vara gränsöverskridande i sin kontakt med de intagna. Bland annat ska en incidentrapport ha upprättats då kvinnan frångått rutiner kring ensamarbete och inlåsning.

När Kriminalvården under våren 2023 tar del av ett vykort som skickats till en intagen som tidigare suttit på häktet i Kronoberg, men nu flyttats till anstalten i Visby, fattar man misstankar. Vykortets framsida pryds av två bilder där den ena föreställer en okänd kvinna invirad i endast en handduk och den andra föreställande en kvinna som poserar i underkläder. På baksidan hittas texten “12/2-23 Puss babe din X” (initial).

Det framgår även att ytterligare två intagna brevväxlat med varandra gällande den anställda kvinnan. De uppger att de fått ta del av bilderna och beskriver att den anställda kvinnan är kär i personen hon skickat vykortet till samt ytterligare en intagen.

“Walla bror tjockisen också blev kär i Y (intagen som mottog vykortet) hehehe. Tydligen dom strula innan han tagga som han sa till mig och hon har skickat skumma bilder han sa till mig hehehe”, skriver den ene. Han får sedan detta svar:

“Vadå tjockisen skumma bilder hahaha. Aså jag dör walla, bror när du tagga hon blev kär i dig walla gav henne frimärke för hon skulle breva dig”, skriver den andre.

När den anställda kvinnan konfronteras med uppgifterna om hennes relation till de intagna hävdar hon att hon visserligen känner igen samtliga, men att hon inte haft någon otillbörlig relation till någon av dem. Initialt förnekar hon att bilderna föreställer henne, men konfronteras sedan med en bild från sitt Instagram-flöde där hon bär samma halsband som kvinnan på en av bilderna. Efter ett tag erkänner hon att bilderna föreställer henne, men nekar fortsatt att hon skickat dem.

Händelsen i kombination med att kvinnan gjort slagningar i Kriminalvårdens register för intagna utan att ha en giltig anledning att göra detta resulterar i att ärendet flyttas över till HR.

Kvinnan har arbetat hos Kriminalvården sedan 2019.

Övriga fall

De resterande fyra fallen av misstänkta övertramp som Bulletin tagit del av rör bland annat misshandel mellan två av Kriminalvårdens anställda, där parterna tidigare varit i en relation med varandra. Även ett fall av att en anställd hos Kriminalvården tidigare haft en relation med en intagen och genomfört otillåtna slagningar på denne, utan att meddela sin närmsta chef. Ett liknande fall inträffade i Malmö där den anställdes tidigare pojkvän häktades. Hon har då genomfört flera slagningar på ex-pojkvännen med hänvisning att hon ville hålla sig undan den avdelning han var placerad på. Utredningen ställer sig dock skeptiska till påståendet då den anställda kvinnan gjort slagningar över en månads tid.

I det sista fallet avvek en anställd från gällande regelverk genom att lämna över ett brev till en intagen utan att låta åklagaren ta del av brevet.

Av samtliga fall är det fem kvinnor och två män som varit huvudpersonerna i internutredningarna. Av de fem kvinnorna har fyra av dem fått anställning hos Kriminalvården mellan 2018 och 2022.

Foto: Per Danielsson/TT

Kriminalvården svarar

De goda relationer som byggs upp mellan anställd och intagen är av vikt för att upprätthålla en god och trygg miljö för samtliga. När relationerna dock går över från privat till otillbörlig innebär det risker för såväl de inblandade som Kriminalvården och myndighetens anseende. Kriminalvården själva menar dock att det inte nödvändigtvis är själva relationen som är problemet.

– Många gånger är det inte den otillbörliga relationen i sig som är den stora risken utan vad den otillbörliga relationen kan leda till. Det finns risker att den anställde skiftar lojalitet, det finns också risker att den anställde hamnar i en beroendeställning och utsätts för otillåten påverkan, säger Mikael Ringberger, pressekreterare på Kriminalvården.

I de fall då Kriminalvårdens anställda gjort otillåtna slagningar finns ett regelverk som gör gällande vem som har rätt att ta del av den intagnes dokumentation.

– Det kan utgöra ett brott enligt brottsbalken. Ur säkerhetssynpunkt är det viktigt att information som kan påverka säkerheten inte sprids till fler än vad som är nödvändigt. Det är också en fråga om klientens integritet.

Arbetar förebyggande

Det förebyggande arbete som genomförs bygger till stor del på den grundutbildning som genomförs, men även material som används vid personalträffar för att anställda bättre kan uppmärksamma signaler som tyder på otillbörlig relation.

– Det finns riktlinjer som beskriver hur Kriminalvården ska förebygga otillbörliga relationer och agera när misstanke uppstår. Därtill är det ett ämne som behandlas i grundutbildningen. Det finns också framtagna arbetsmaterial och dilemmaövningar som kan användas vid APT och liknande personalträffar. I det praktiska handlar det om att stötta varandra i kontakten med klienter, vara uppmärksam på signaler och agera tidigt vid misstankar.

I vilken omfattning man ser att otillbörliga relationer skadar Kriminalvården är svårt att konstatera, men att det gör skada är det dock inga tvivel om.

– I vissa fall kan det enskilda ärendet orsaka stor skada på Kriminalvårdens anseende. Ju fler fall av otillbörliga relationer desto större kan skadan på anseendet bli.

Av de sju fallen entledigades två personer efter överenskommelse. Fem ärenden lämnades över till HR och ett fall lämnades utan fortsatt utredning. I HR-fallen lämnas ärendet över till personalansvarsnämnden, PAN, för bedömning.

– Nämnden sammanträder cirka nio gånger per år och då prövas frågan om disciplinpåföljd (varning eller löneavdrag) ska meddelas, avslutar Ringberger.

Läs även: Korn: För Ramberg och Farrokhzad finns ingen åsiktskorridor

Alex Alma

Reporter
alex@bulletin.nu