I samband med larm om fulla anstalter och onsdagens gisslandrama på Hällbyanstalten påpekar nu facket hur riskerna för hot och våld ökar på anstalter runt om i landet, rapporterar SVT.
Vid lunchtid under onsdagen togs två kriminalvårdare gisslan av två intagna på Hällbyanstalten utanför Eskilstuna. Under en längre tid har kriminalvården haft problem med överfulla anstalter och en kontinuerligt ökad hotbild mot personalen.
Enligt facket Seko Kriminalvård är det pågående gisslandramat en konsekvens av dessa problem. Fackorganisationens vice ordförande Josip Jovasevic är inte förvånad, med tanke på att anstalternas beläggning varit över 100 procent på flertalet anstalter i flera år.
– Det innebär att vi har mer personal och mer intagna på anläggningar som är avsedda för ett mindre antal, och vi har påtalat är att det kommer skapa större risk för hot och våld, både mellan intagna och mot personalen, säger Josip Jovasevic till SVT.
Jovasevic förklarar att de kriminella som kommit in de senaste åren utgjort en ökad risk för att våldsamheter inträffar.
– Vi har ett klientel som kommer in på våra anstalter som återspeglar det som händer i samhället, som är av en annan kaliber än det var för några år sedan. Det kan man räkna ut själv, om man tänker på de personer som grips ute på gatorna, det är de som kommer till några av våra anstalter, säger Josip Jovasevic till SVT.
Läs även: Kravet att släppa gisslan: Kebabpizza och helikopter
En tredjedel av personalen outbildad
I våras konstaterade Kriminalvården i en intern rapport att antalet outbildade vikarier har ökat hastigt, något som delvis berodde på pandemin. I dagens läge beräknas en tredjedel av kriminalvårdens anställda sakna utbildning samt vara anställda på visstid, något som blivit ännu mer påtagligt under sommarperioden när flera av den ordinarie personalen gått på semester.
Kriminalvården menar att problemen med hot och våld på anstalterna blivit värre de senaste åren. Antalet rapporter om just hot och våld har ökat, framförallt på häkten och anstalter med hög säkerhetsklass. Hällbyanstalten är en anstalt i säkerhetsklass 1 – den högsta av säkerhetsklassen.
Det främsta problemet är frågan om platsbrist. Bristen på platser ledde till att man i slutet av 2020 fick gå i stabsläge för att hantera situationen.
I samband med den ansträngda situationen skapades en omfattande oro på flertalet anstalter, både mellan intagna och mellan intagna och personal. Enligt Kriminalvården var många intagna tvungna att dela cell, i väntan på att byggt färdigt två nya anstalter som väntas bli klara om ett par år.
Läs även: Väktare till sjukhus efter stenkastning
Läs även: Högre skadestånd till brottsoffer föreslås - inte höjts på 20 år