Facebook noscript imageKristersson i Vita huset för att tala med Biden om Nato
Nato
Kristersson i Vita huset för att tala med Biden om Nato
Ulf Kristersson under nationaldagsfirandet i Strängnäs. Foto: Pontus Lundahl/TT
Ulf Kristersson under nationaldagsfirandet i Strängnäs. Foto: Pontus Lundahl/TT

Idag kommer statsminister Ulf Kristersson (M) att träffa den amerikanska presidenten Joe Biden i Vita huset. Parterna väntas samtala om Nato och om vad som kan göras för att Sverige ska kunna gå med i Nato vid toppmötet i Vilnius nästa vecka.

Regeringen hoppas att USA kan hjälpa Sverige gå med i Nato inför toppmötet i Vilnius nästa vecka, skriver TT.

– Det är väldigt kraftfulla signaler, också till president Erdogan och Turkiet, om hur viktigt USA ser på den här utvidgningen, säger Jan Hallenberg, senior forskningsrådgivare vid Utrikespolitiska institutet om Kristerssons besök.

Finland gick med i Nato i april, men Sverige saknar fortfarande Turkiets och Ungerns godkännande. Förra veckans koranbränningen kan ha försvårat läget för Sverige, men mötet med Biden kan möjligen hjälpa:

– Biden ser det här som en del av sitt arv som president: han har ställt upp på Ukrainas sida, han har ställt upp för den transatlantiska länken, han har bidragit till Natoutvidgningen och Sverige och Finland skulle fullborda Natos strategiska styrka i Nordeuropa, säger Hallenberg.

Han tror att USA kan öppna upp för Turkiet att få köpa F16-plan, på så sätt kan Erdoğan gå med på att godkänna Sverige.

Erdoğan svårläst

Hallenberg framhåller att Erdoğan är svårläst och därför är det svårt att förutse hur det kommer att gå.

Mötet mellan Kristersson och Biden väntas hållas någon gång i eftermiddag, amerikansk tid. Med sig har Kristersson utrikesminister Tobias Billström (M), Sveriges ambassadör i Washington Karin Olofsdotter och sin nationelle säkerhetsrådgivare Henrik Landerholm.

Efter detta väntas utrikesministern Tobias Billström åka till Bryssel för torsdagens möte mellan Finland, Sverige och Turkiet i ledning av Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Samtidigt har Ungern meddelat att man inte tänker godkänna Sverige ansökan förens Turkiet gör det.

Läs även: Vad Sverige borde svara på koranbränningskritiken

Gabriella Mait

Reporter