Kubas kommuniststyre har godkänt en lag som tillåter upprättandet av små och medelstora företag, en betydande förändring i den till stora delar statsstyrda ekonomin.
Reformen är en del av en bredare modernisering av ekonomin som påskyndats de senaste månaderna under trycket från den värsta ekonomiska krisen på många år. Den långvariga mat-, el- och medicinbristen har förvärrats av skärpta sanktioner från USA och krisen har spätts på av de restriktioner som införts i spåren av pandemin.
Läs även: Analys: Kubanernas kraft finns kvar efter 62 år
Omkring 2 000 verksamhetsområden har i år öppnats upp för egenföretagare. Runt 600 000 kubaner, cirka 13 procent av de arbetsföra, uppskattas i nuläget arbeta inom den privata sektorn, skriver AFP.
Fredagens gröna ljus för registrering av små och medelstora företag beskrivs officiellt som ett steg för att låta företagen ”bli en del av den produktiva omvandlingen av landet”.
Reformen klubbas knappt en månad efter att tusentals kubaner demonstrerade på gatorna mot regimens hårda kontroll över landet och den allt svårare ekonomiska situationen.