Det har gått över hundra år – nu är skelettet snart på väg hem igen. Under dagen beslutade regeringen att ett skelett tillhörande en man som var kyrkoskriven i Arjeplogs församling ska få återlämnas från Uppsala universitet.
Det var i juli förra året som Uppsala universitet fick en begäran från Arjeplogs sameförening om repatriering, återlämning, av mänskliga kvarlevor som funnits i universitetsmuseet Gustavianums historiska samlingar. Stödet för återlämning av kvarlevorna fick stöd från bland andra Sametinget, Arjeplogs församling, Amnesty Sápmi samt Åsa Nyström, biskop i Luleå stift.
Uppsala universitet bedömde att Arjeplogs sameförening hade legitima anspråk på kvarlevorna, men för att återlämningen skulle bli möjlig krävdes beslut från regeringen. Under torsdagen kunde regeringen meddela att Uppsala universitet får återlämna kvarlevorna till Arjeplogs sameförening, ett beslut som välkomnas av Ann-Christin Blind, medlem i föreningen.
– Det var ganska väntat, vi har haft en bra dialog med Gustavianum och Uppsala universitet i den här frågan om repatriering, återlämnande av samiska kvarlevor. Så de har berett ärendet till Regeringskansliet, säger Ann-Christin Blind till Bulletin.
Har levande anhöriga
Uppsala universitet kunde slå fast att kvarlevorna, bestående av ett monterat skelett, kommer från en person som var kyrkskriven i Arjeplogs församling. Enligt dem tillhörde skelettet en man som vid sin död 1892 avtjänade ett livstidsstraff på Långholmens centralfängelse. Ann-Christin Blind berättar att man i föreningen vet vem skelettet tillhör:
– Vi vet vem det är. Det finns levande anhöriga idag.
Ceremoni väntar
I samband med att Arjeplogs sameförening begärde att kvarlevorna skulle återlämnas skrev Uppsala universitet att när beslutet väl fattats om återlämning skulle kvarlevorna återlämnas på ett värdigt sätt.
– Det här beskedet har vi väntat på. Vi har förberett Svenska kyrkan här i Arjeplogs församling för en ceremoni. Men vi ville inte planera mer förrän vi fått det här beslutet.
Hur planerna ser ut inför återbegravningen är ännu inte helt bestämt eftersom beslutet om att skelettet kommer att återlämnas ännu är färskt. Men det mest troliga är att ceremonin sker framåt hösten.
– Vi har planerat fram mot hösten, under augusti månad. Världen står ju still under juni–juli men exakt hur det ser ut då i augusti är inte bestämt ännu.
För de anhöriga till personen bakom skelettet kan detta bli ett avslut samtidigt som frågan om att återfå samiska föremål eller kvarlevor är fortsatt viktig för sameföreningen i Arjeplog.
– Alla de anhöriga känner till det hela, de är underrättade och de har godkänt återbegravningen. Ceremonin kommer att planeras av dem och kyrkan. För de anhöriga berör det mer på ett personligt plan när det för oss i Arjeplogs sameförening är mer en sakfråga.
Läs även: Huggormarna har vaknat till liv – så gör du om du blir biten