När en kvinna sökte sommarjobb på ett häkte så gjorde hon det med en tydlig plan: att hjälpa en livstidsdömd gängkriminell med utsmuggling av brev. I dem sade han åt de involverade vad de skulle berätta i hovrätten för att han skulle frikännas, rapporterar Expressen.
Enligt Expressens genomgång är fallet ett av flera där Kriminalvården har utsatts för infiltration av gängkriminella.
Tidningen skriver att man har undersökt omkring 50 fall från 2019 och senare där Kriminalvården börjat misstänka att anställda har haft relationer med intagna, blivit utsatta för påverkan eller vänt sig till Kriminalvården för att bistå brottslingar.
Läs även: Kriminalvården: Flera fall av misstänkta relationer med intagna
För det mesta sker det då enligt Expressen interna utredningar inom myndigheten utan att någon polisanmälan görs. I flera fall får den anställda ett avdrag på lönen och när det anses vara mer allvarligt läggs den interna utredningen ner eftersom personen i fråga har hoppat av.
Ett fall som emellertid resulterade i en fällande dom berör en kvinna som sökte sig till häktet i Göteborg 2021. Där ägnade hon sig åt brevutsmuggling för den gängkriminelle Salam Shebanis, 32, räkning.
Livstidsdömd
I maj 2021 dömdes Shebani – som i Malmös undre världe kallades för ”El Patron” – i tingsrätten för anstiftan av mord, anstiftan av försök till mord och grovt penningtvättsbrott. Påföljden blev livstids fängelse. Gängmannen var dessförinnan under lång tid internationellt efterlyst innan han slutligen greps i Spanien.
Efter att domen hade meddelats skrev den vid tillfället 30-åriga kvinnan ett meddelande till en anhörig till den livstidsömde mannen som hon stod nära. Där förkunnade hon att hon hade en plan och skickade en jobbannons från Kriminalvården.
Läs även: Kriminella inleder relationer med poliser – för att få information
I juni 2021 fick kvinnan anställning som sommarvikarie på häktet. Därefter skred hennes plan till verket.
Drygt en månad senare tog hon ett foto av ett brev som Shebani skrivit för hand. Fotot skickades till tidigare nämnd anhörig. I brevet fanns instruktioner om hur övriga tilltalade samt vittnen skulle revidera sina utsagor i hovrätten – till Shebanis fördel.
Kvinnan skickade senare ett foto av ännu ett brev som innehöll fler order till parterna i rättegången. Men i september 2021 stoppade polisen henne och vid en husrannsakan fann polisen ett av Shebanis brev, som hade rivits sönder.
Grovt tjänstefel
I påföljande rättegång förnekade kvinnan brott men blev trots det dömd för grovt tjänstefel. Dessutom blev hon dömd för penningtvättsbrott då hon fått 54 000 kronor från tidigare nämnd anhörig. Enligt tingsrätten härrörde dessa pengar från brott.
Därtill var kvinnan åtalad för att ha vidarebefordrat meddelanden från ytterligare en gängman, men på den åtalspunkten blev hon friad. Kvinnan blev sedermera avskedad från Kriminalvården.
För Salam Shebanis del blev hovrättens beslut inte heller någon munter historia. Hovrätten ändrade tingsrättens domslut på så vis att gängmannen dömdes för ännu ett fall av anstiftan av mord och blev skyldig att betala skadestånd till ytterligare två personer. Vad gällde påföljden med livstids fängelse gjorde hovrätten samma bedömning som tingsrätten.