Trots regeringens åtgärdsprogram på 40 punkter och satsningar mot mäns dödliga våld mot kvinnor, ser facit dystert ut. Helåret 2021 mördades 14 kvinnor i nära relation, hittills under 2022 ligger siffran på tolv döda kvinnor, där flera osäkra mordutredningar fortfarande pågår.
– Det här året har börjat väldigt dåligt, säger Morgan Johansson (S) till SVT.
De senaste 20 åren har mäns våld mot kvinnor lett till dödsfall i mellan 15 och 20 fall per år, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå). Partierna har kommit med en rad förslag för att få bukt med mäns våld mot kvinnor. Trots lovord och många förslag på åtgärder från politiker är facit hittills i år trist.
– Vi ser inte att de här politiska satsningarna leder fram till att kvinnors och barns liv räddas, säger Olga Persson, ordförande för kvinnojourernas riksorganisation Unizon till SVT.
Sedan regeringen presenterade ett åtgärdspaket på 40 punkter i juni förra året har 19 kvinnor mördats av män i nära relation. Hittills i år har nästan lika många kvinnor mördats som under helåret 2021.
I åtgärdspaketet för att förhindra mäns våld mot kvinnor vill Socialdemokraterna bland annat se fortsatta informationssatsningar om samtyckeslagstiftningen och att kvinno- och tjejjourer ska få långsiktiga förutsättningar för att kunna bedriva sin verksamhet.
Obligatorisk häktning
Moderaterna, tillsammans med KD, L och SD, presenterade nyligen åtgärder för kvinnor som utsätts för våld i nära relationer och hedersförtryck. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson menar att mäns våld mot kvinnor är ett uttryck för den mest extrema formen av kvinnoförtryck.
Partierna vill införa obligatorisk häktning för grov kvinnofridskränkning. De vill även se att fler män som utsätter kvinnor för våld i nära relation ska bära fotboja. Partierna vill även se satsningar på socialtjänsten och skärpta straff mot hedersrelaterade där brott med hedersmotiv ska kunna leda till utvisning.
Dela information
Polis och socialttjänst har sedan samverkansprojektet Igor startade kunnat dela information om relationsvåld mellan socialtjänst och polis. Detta eftersom gärningsmännen många gånger förekommer i anteckningar hos båda myndigheterna. Igor-projektet går bland annat ut på att göra stöttande hembesök, ge utökat stöd till kvinnorna i form av samtal och skjuts till polisförhör och erbjuda männen behandling.
– Vi märkte att det var samma personer som förekom hos båda myndigheterna. Socialtjänsten har en massa ärenden som inte polisen känner till och vi har en massa ärenden som inte de känner till. Nu kan vi dela information och stötta kvinnor vi annars inte hade känt till, säger Markus Antonsson, polisinspektör och gruppchef för Igor, som arbetat med den här typen av brott under lång tid.
Läs även: DEBATT: Arbetet mot våld i nära relationer baseras på ideologi – inte vetenskap