Facebook noscript imageLägesrapport: Svensk ekonomi på väg mot dystra tider
Ekonomi
Lägesrapport: Svensk ekonomi på väg mot dystra tider
Sedlar och mynt. Foto: Martina Holmberg/TT
Sedlar och mynt. Foto: Martina Holmberg/TT

För närvarande är den svenska ekonomin skakig. Börsen sjunker och det varnas för en recession. Svensk industri visar mörka siffror, inköpschefsindexet faller och bilförsäljningen går trögt. Höga elpriser och nedstängningar spår en mörk framtid för svensk ekonomi.

Stockholmsbörsen sjunker. September månad inleddes nedåt på bred front. OMXS-index hade efter enbart tio minuters handel idag sjunkit med 1,3 procent. 27 av 30 aktier i OMXS30-index visade minussiffror.

Torsdagens börsnedgång kommer inte oväntat. Under augusti månad tappade OMXS-indexen sju procent under hela månaden, i september kan det tappet bli högre.

Det är inte bara Stockholmsbörsen som sjunker, även Wall Street, Europabörser och ledande Asienbörser fortsätter att tappa. Det är oron för en lågkonjunktur och höga räntor som får marknaderna på nedgång.

Även inköpschefsindex från Europa och Kina pekar på ekonomisk inbromsning.

Industrin på väg att bromsa in

De är även mörka siffror för den svenska industrin. Enligt inköpschefsindex från Swedbank och Silf, som mäter aktivitetsnivån i tillverkningsindustrin, faller den för tredje månaden i rad och det är en oväntat snabb nedgång.

Experter varnar att detta bara är början och att det kommer att bli värre. Inköpschefsindexet sjönk från nedreviderade 52,5 i juli till 50,6 i augusti.

50,6 är den lägsta siffran sedan de första månaderna efter pandemiutbrottet 2020. Nedgången har varit oväntat stor.

– Inköpschefsindex kommer snart att ligga under 50 [...] De globala utsikterna ser svaga ut och vi räknar med att situationen för tillverkningsindustrin kommer att försämras ytterligare, skriver Nordea-ekonomen Torbjörn Isaksson till TT.

Trög bilförsäljning

Hand i hand med industribromsningen så ser man även en trög bilförsäljning.

Ett begränsat utbud och långa leveranstider slår hårt mot den svenska bilförsäljningen. Under augusti månad registrerades 20 576 nya bilar, det är en ökning med fyra procent jämfört med augusti förra året.

Totalt i år har 13 procent färre personbilar registrerats än samma period förra året. Det visar att personbilsförsäljningen fortsätter att gå trögt.

– Utbudsproblemen fortsätter att påverka marknaden, där den totala efterfrågan i konsumentledet fortfarande är större än utbudet av fordon. De stora störningarna i de globala leverantörskedjorna slår fortsatt hårt mot fordonsindustrin, skriver Sofia Linder, chefsekonom på Mobility Sweden till TT.

Gabriella Mait

Statsvetare med inriktning på krishantering och säkerhet. Insatt i Mellanösternpolitik och svensk samt spansk utrikespolitik. Tips mottages via gabriella@bulletin.nu.

Kommentarer till artiklar förhandsgranskas inte av redaktionen och är inte att betrakta som redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.