Tankesmedjan Skiftet kampanjade och massmejlade Länsförsäkringars vd för att få försäkringsbolaget att bojkotta israeliska vapentillverkaren Elbit. Men det är inte orsaken till att Länsförsäkringar nu avslutat sitt ägande i Elbit uppger Länsförsäkringar i ett mejl till Bulletin.
Under torsdagen publicerade den vänsterlutande tankesmedjan Skiftet en artikel om att Länsförsäkringar avslutat sitt ägande i ett israeliskt försvarsindustriföretag, Elbit.
”Den 19 december fick vi svar från Länsförsäkringar Bank, per mejl, att de slutat investera sina fonder i israeliska vapentillverkaren Elbit Systems och Elbit Systems Sweden”, skriver Skiftet och fortsätter:
”Vi har inte fått svar på när och varför beslutet togs, men beskedet föregicks av en mejlkampanj där över 1 800 Skiftet-aktiva mejlade VD:n. Tack alla som engagerade er! Svenska banker ska inte investera i ockupation och massakrer.”
Nu svarar Länsförsäkringar i ett mejl till Bulletin. De skriver att beslutet att avsluta ägandet i Elbit inte beror på Skiftets påtryckningar eller Israel/Hamas-konflikten.
Istället handlar det enligt Länsförsäkringar om deras policies kring investeringar i vapen, där man upprättar så kallade ”svarta listor” för företag som tillverkar ”kontroversiella” vapen.
”Länsförsäkringars fondförvaltning har haft ett mindre innehav i den israeliska vapentillverkaren Elbit Systems Ltd.
Elbit Systems har varit exkluderade ur våra fonder på grund av kopplingar till kontroversiella vapen.
2022 bedömdes bolaget ha upphört med den verksamheten och Länsförsäkringars fondförvaltning investerade åter i bolaget i vår globala indexfond och vissa Sparmålsfonder.
Nu har flera internationella analysföretag, som ISS och Clarity, konstaterat att Elbit Systems åter är kopplade till kontroversiella vapen. Det gjorde att fondförvaltningen fattat beslutet att åter exkludera bolaget.
Beslutet är inte kopplat till Israel/Hamas-konflikten eller påtryckningar från aktivister.”
Länsförsäkringar är inte ensamma om strategin att bojkotta företag som tillverkar vapen. Bulletin har tidigare uppmärksammat hur bland annat Nordea ägnar sig åt samma sak när det gäller stora vapentillverkare som levererat vapen till Ukraina.
Stora företag som Lockheed Martin och Bae Systems bojkottas av både Länsförsäkringar och Nordea på grund av kopplingar till kärnvapentillverkning – något som Länsförsäkringar och Nordea tycker är ”kontroversiellt”.
Läs mer: Svenska fonder bojkottar företag som tillverkar vapen till Ukraina