Facebook noscript imageLänsstyrelserna ska avgöra licensjakt på varg – men osäkert om jakt medges
Nyheter
Länsstyrelserna ska avgöra licensjakt på varg – men osäkert om jakt medges
Caroline Dickson är chef för viltenheten vid länsstyrelsen Dalarna. Hon bedömer att Dalarna inte kommer att tilldelas någon licensjakt. Foto: Privat/Jonas Ekströmer/TT.
Caroline Dickson är chef för viltenheten vid länsstyrelsen Dalarna. Hon bedömer att Dalarna inte kommer att tilldelas någon licensjakt. Foto: Privat/Jonas Ekströmer/TT.

Naturvårdsverket meddelade härom dagen att besluten om licensjakt på varg delegeras till landets länsstyrelser. Men även om vargpopulationen nu är långt över gränsvärdena för gynnsam bevarandestatus är det tveksamt om det blir någon licensjakt i vissa län med mycket varg.

Det finns cirka 395 vargar i Sverige enligt de senaste inventeringssiffrorna som avser vintern 2020/2021. Det är 95 vargar fler än vad Sverige behöver för att uppnå ”gynnsam bevarandestatus” enligt Naturvårdsverket. Och långt mer än vad som antogs i propositionen ”En hållbar rovdjurspolitik i december 2013, där ramen för antalet vargar angavs i antalet 170-270 vargar i Sverige.

Nu har Naturvårdsverket delegerat till länsstyrelserna i mellersta Sverige att besluta huruvida det ska beviljas licensjakt i länen för att hålla vargstammen på lämplig nivå.

Men trots att det råder ett överskott på varg är det inte säkert att alla varglän kommer att beviljas någon licensjakt överhuvudtaget. Dalarna har i nuläget 85 vargar enligt Caroline Dickson, chef för viltenheten på länsstyrelsen Dalarna.

– Min bedömning är att utrymmet för licensjakt i Dalarna är litet, säger hon.

”Det behövs en buffert”

Att vi har 95 vargar fler i landet än vad som krävs för gynnsam bevarandestatus innebär inte heller att det just är 95 vargar som tillåts att skjutas av.

– Vi har totalt ungefär 30 fler vargar i Sverige i år än förra året. Men vi behöver en buffert till antalet 300. Vi vet att det successivt försvinner vargar av andra orsaker. Vissa blir påkörda, andra blir skjutna på grund av skyddsjakt, om de till exempel är orädda och rör sig nära människor, säger hon.

Hon menar även att en inte försumbar del av vargarna blir tjuvskjutna.

– Några forskare på SLU har visat att uppemot 50 vargar försvinner varje år i Sverige på grund av illegal jakt, säger Caroline Dickson.

Nu blir det upp till länsstyrelserna att inbördes bestämma hur många vargar som får skjutas i licensjakt i respektive län inom det mellersta rovdjursförvaltningsområdet, bestående av Dalarna, Gävleborg, Stockholm, Värmland, Västmanland, Västra Götaland, Uppsala samt Örebro. Beslutet ska tas den 1 oktober.

– Under september ska länsstyrelserna träffas för att komma överens om licensjakten. Olika län kan ha olika täthet av varg och ett mål för rovdjurspolitiken är att minska tätheten av vargrevir och koncentrationen av varg där den är som störst, säger Caroline Dickson.

Läs även: Företagare: Arbetsförmedlingen skickar de sämst lämpade på skogsjobb

Oenighet om nivåerna

Hon är medveten om att det finns många intressen som ifrågasätter siffrorna för vargantalet i Sverige.

– Vi har inventeringar och bedömer spår och spillning enligt strikta kriterier. Dessutom följer vi aktuell forskning på området. Så länge vi inte har några bättre verktyg för att räkna antalet vargar så är det dessa inventeringssiffror som gäller. Vi har att tolka lagen, samt att använda de bästa verktygen som finns tillhands, säger hon.

Alla är dock inte överens om hur nivåerna på licensjakten ska sättas, inte heller huruvida länsstyrelserna är bäst skickade att ta beslut som rör bevarandet av en levande landsbygd. Alpo Syväjärvi är regionschef för Svenska Jägareförbundet Mitt.

– Eftersom populationen av varg har ökat markant så finns det också en förväntning hos våra medlemmar och jägare att jakten ska öka. Särskilt i de drabbade länen. Tilldelningen borde öka i takt med populationsökningen. Så gör man med andra djur, säger han.

Hur ser du på att länsstyrelsen säger att det behövs en buffert och att vissa län med mycket varg kan bli utan kvot?

– När propositionen ”En hållbar rovdjurspolitik ”(2012/13:191) antogs av riksdagen i december 2013 fanns det en tydlig majoritet i Sveriges riksdag som gav tydliga ramar för att antalet vargar skulle vara 170–270. Senaste inventeringen av den svenska vargstammen visar på att vi har minst 395 vargar i Sverige. Det borde kunna leda till en kraftigt ökad tilldelning inför kommande vargjakt utan att vi äventyrar den gynnsamma bevarandestatusen.

Hur ser du på tillförlitligheten vad gäller siffrorna?

– Vi har de mätinstrument och inventeringsmetoder vi har, så det har jag ingen anledning att ifrågasätta. Men man ska komma ihåg att senaste mätningen gjordes i vintras – innan vargarna fick valpar. De fortplantar ju sig precis som andra djur, säger Alpo Syväjärvi.

Caroline Dickson på länsstyrelsen Dalarna menar att uppemot 20 procent av de vargar som årligen försvinner gör det genom tjuvskytte?

– Det får stå för henne. Det finns inga bevis för att tjuvjakt pågår, säger Alpo Syväjärvi.

Läs även: Antalet vargar har ökat i Sverige

Henrik Sjögren

Reporter.