Sverige står inför ett galopperande underskott av el. Inom ett par år kan elbristen bli så stor att den motsvarar tio kärnkraftverk. Orsaken är att det i norr byggs enormt energislukande industrier som kommer att ta mycket av det överskott som tidigare levereras söderut.
Tidningen Näringslivet rapporterar om det växande el-underskottet i Sverige. Baserat på en rapport från Svenska kraftnät uppskattas elbristen motsvara upp till tio kärnkraftverk. Svenska kraftnät förutspår elbrist, skyhöga elpriser och att användare kan komma att kopplas bort från elnätet under perioder.
När det var som värst under vintern 2022 var importbehovet av el 3 290 MW. Det motsvarar ungefär tre kärnkraftverk. För 2026 och 2027 beräknas motsvarande siffra vara 8 700 MW för en normal vinter. Blir det en väldigt kall vinter kan siffran passera 10 000 MW. I så fall saknas en elproduktion motsvarande tio kärnkraftverk.
Vid ett så stort underskott kommer inte elen bara att bli väldigt dyr, det kommer inte att gå att importera så mycket. Vilket kommer att tvinga fram nedstängningar. Svenska kraftnät kommer då att koppla bort användare utifrån kommunernas prioritering.
– Det är framför allt Stockholm och Göteborg som riskerar att drabbas av det, säger Lowina Lundström, divisionschef System, Svenska kraftnät.
Energislukande grönt stål
Elbristen beror till stor del på kommande industrisatsningar i norr. Ett exempel är H2 Green Irons satsning i Boden, som ska producera koldioxidfritt stål. Fullt utbyggd kommer anläggningen att sluka 13–17 TWh per år, vilket är sju procent av Sveriges totala elproduktion. Företaget har redan fått klartecken för den produktionen.
Svenska kraftnät menar att det finns tre avgörande faktorer för att klara utbyggnaden:
– Att få till mer elproduktion, att korta tillståndsprocesser för att kunna bygga ut och att få till en rejäl användarflexibilitet, säger Lundström till TN.
Svenska kraftnät hävdar att kortsiktigt är vindkraft den bästa lösningen. Den går snabbast att bygga och just nu finns en stor vilja att investera. På längre sikt behövs en bredare mix som inkluderar både kärnkraft och havsbaserad vindkraft.
– Nackdelen med vindkraften är att det generellt blåser mer på vintern, men inte när det är som allra kallast. Då kan vi få en siffra på nio procent av installerad effekt, säger Lowina Lundström.
Läs även: Energibristen kan bli motsvarande 10 kärnkraftsreaktorer